Rize: Uzunkaya Camii

Uzunkaya Camii; Rize’nin Derepazarı İlçesi, Uzunkaya Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistem ile inşa edilen yapı tek katlıdır ve düzgün kesme sarı Bayburt taşından inşa edilmiştir. Cami kare planlı harim ana mekândan oluşmaktadır. Harim ana mekânın üstü kırma çatı ile örtülmüştür ve çatısı sac malzeme ile kaplıdır. Çatı saçağı dar ve döşemesi ahşap malzemedir. Kuzeybatısında yer alan minaresi kesme taş malzeme ile inşa edilmiştir ve tek şerefelidir.

Camiye giriş doğu cephesinde yer alan basık kemerli, düzgün kesme taş söveli ve çift kanatlı ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Yeni olan kapıya eski camiden kapı kanatları monte edilmiştir. Sepet örgü motifli kanatlar, günümüzde maviye boyanmıştır. Giriş kapısının solunda ‘’ESKİ 500, YENİ 1976’’ yazısı yer almaktadır. 1500 yılına tarihlenen orijinal yapı tamamen yıkılmış, 1976 yılında cami yeniden yapılmıştır.

Plastik malzemeden söveli pencereleri dikdörtgen formludur. Ana mekânın kuzey tarafında bulunan kadınlar mahfili iki adet ahşap kolon ile taşınmaktadır. Mahfil katına ana mekândan ahşap merdivenle çıkılmaktadır. Mahfilin ortasında yer alan köşk kısmının alt tarafında süsleme kuşağı vardır. Kuşak, bitkisel motiflerle süslenmiştir. Mahfil korkuluklarının altı kısmında eski camiden kalma örgü kuşağı kullanılmıştır.

Bu kuşak da giriş kapısında olduğu gibi günümüzde maviye boyanmıştır. Minare kapısı ana mekânın içerisinde, mahfil katının altında batı duvarında yer almaktadır. Orijinal camiye ait olan kapı, çift kanatlıdır ve etrafı bordürlüdür. Kapının bordür kısmı örgü desenlidir. Kanat kısımları ise panolara ayrılmış, bu panolarda bitkisel süslemelere yer verilmiştir. Mukarnaslı mihrabı Bayburt taşından yapılmıştır ve etrafı silmelidir. Ahşap minberi ve vaaz kürsüsü yenidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir