Rize: Tunca Camii

Tunca Camii; Rize’nin Ardeşen İlçesi, Tunca Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Kare planlı yapı, bodrum kat, zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır. Cami, yazılı kaynaklara göre 1902-1909 yılları arasında yaptırılmıştır ve ustası Mapavrili Ali Rıza’dır.

Yapının zemin katının kuzey ve batı yönünden olmak üzere iki girişi bulunmaktadır. Bodrum kat girişi ise batı yönünde bulunmaktadır. Caminin kuzey doğu köşesinde bulunan minaresi daha sonradan yapılmıştır. Cami günümüzde tek minarelidir ve minaresi tek şerefelidir. Yapının üst kırma çatıdır.

Çatı malzemesi olarak sac malzeme kullanılmıştır. Harim kısmında doğu ve batıda dörder, güneyde ise iki adet olmak üzere dikdörtgen pencereler bulunmaktadır. Kadınlar mahfiline ana harimin doğusunda bulunan merdiven ile çıkılmaktadır. Kadınlar mahfilini iki adet ahşap sütun taşımaktadır.

Kadınlar mahfilinin ahşap korkuluklarında oldukça yoğun ahşap işçiliği bulunmaktadır. Harimin ortasında bulunan kubbe ahşap kaplı olup sadedir. Kubbenin tam ortasında kademeli yıldızlar yer almaktadır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmıştır ve oldukça sadedir. Minber ise ahşap malzemeden yapılmıştır. Minberde oldukça ağdalı bir ahşap işçiliği bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir