Rize: Taşhane Camii

Taşhane Camii; Rize’nin Çayeli İlçesi, Taşhane Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistem ile inşa edilen yapıda, kesme taş malzeme kullanılmıştır. Cami, kitabesine göre Hicri 1208 (Miladi 1794) yılında yapılmıştır. Yapı, kare planlı ana mekân ile kuzeyinde yer alan medrese ve mutfak bölümlerinden oluşmaktadır.

Çatısı kırma çatı olup, çatı örtüsü sac levha ile kaplıdır. Geniş olan saçak döşemesi sonradan lambri ile kaplanmıştır. Minaresi caminin kuzeybatı köşesine bitişik olup kesme taş malzemeden inşa edilmiştir. Minaresi tek şerefelidir. Harim ana mekân girişi kuzey cephesinde yer almaktadır.

Caminin pencere açıklıkları dikdörtgen formlu, düzgün kesme taş sövelidir. Mihrabı sade ve süslemesiz olup kademeli nişlidir. Ahşap olan minberi süslemesizdir. Lambri kaplı olan tavanın ortasında kare formlu, geometrik ve bitkisel süslemeli tavan göbeği bulunmaktadır.

Kuzey tarafında dört cepheli, kesme taştan yapılmış olan çeşmesi yer alır. Batı ve kuzey cephesinde lülesi bulunmaktadır. Alt ve üstü gövdeyi birbirinden ayıran silmesi vardır. Üst gövde kemerli olup kemerinde eski dilde yazılmış olan yazıları yer alır. Caminin etrafında eski ve yeni defin yerlerinin bir arada bulunduğu haziresi yer alır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir