Rize: Seslikaya Camii

Seslikaya Camii; Rize’nin Ardeşen İlçesi, Seslikaya Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Kare planlı olan yapı, zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır. Yapının kuzey yönünden tek girişi bulunmaktadır. Girişin sağ ve sol tarafında Osmanlıca yazılar bulunmaktadır. Girişi sağlayan ahşap kapısı düzgün kesme taş sövelidir. Kapı üzerinde bitkisel motifli süslemeler görülmektedir.

Cami, kitabesine göre, Abaşinzade Ali Usta (bazı kaynaklarda Yaşinzade Ali Usta olarak geçmektedir), Refiki Murtazaoğlu Mustafa ve Kurdoğlu Osman Usta tarafından yapılmıştır. Cami Hicri 1216 (Miladi 1801) yılında yapılmıştır. Caminin kuzey doğu köşesinde bulunan minaresi sonradan yapılmış olup cami tek minarelidir ve minaresi iki şerefelidir. Yapının üst örtüsü kırma çatıdır.

Çatı malzemesi olarak alaturka kiremit kullanılmıştır. Harim kısmında her cephede ikişer adet olmak üzere çift sıra kemerli pencereler bulunmaktadır. Kadınlar mahfiline ana harimin doğusunda bulunan merdiven ile çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili dört adet ahşap sütun ile taşınmaktadır.

Kadınlar mahfili korkulukları, köşk kısmı ve sütunlar bitkisel motiflerle bezenmiştir. Harimin ortasında bulunan kubbenin içi kalem işleriyle süslenmiştir. Kubbe etrafı ahşap işçilikli ve boyalıdır. Sade mihrap kesme taş malzemeden yapılmıştır. Minber ise ahşap malzemeden yapılmıştır. Yoğun ahşap işçiliği olan minber bitkisel motiflerle süslenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir