Rize: Şenköy Camii

Şenköy Camii; Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi, Şenköy Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kaba yonu taş ve ahşap kullanılmıştır. Zemin katı taş malzeme ile inşa edilen yapının tamamen ahşap olan harim katında kurt boğazı tekniği kullanılmıştır. Kareye yakın dikdörtgen planlı olan yapı zemin kat ve harim katından oluşmaktadır.

Zemin kat taş duvarlı, harim katı ise tamamıyla ahşaptır. Dikdörtgen formlu pencereleri ahşap kapaklıdır. Yapının girişi kuzeydoğu cephesinde bulunmaktadır. Yapının minaresi bulunmamaktadır. Son cemaat mahfili doğu ve güney yönlerinde balkon şeklindedir. Yapının çatısı dört yönde kırma çatıdır.

Çatı malzemesi olarak Marsilya kiremit kullanılmıştır. Geniş saçakları olan çatının saçak altları ahşap malzeme ile kapatılmıştır. Kadınlar mahfiline ana harim girişinin karşısında bulunan ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili U planlıdır. Kadınlar mahfili katının ortasında köşk kısmı bulunmaktadır.

Köşk kısmının altında bitkisel motiflere yer verilmiştir. Ahşap mihrabı yuvarlak nişlidir ve yoğun kalem işleriyle bezenmiştir. Ahşap minberi de aynı şekilde yoğun kalem işine sahiptir. Yapı, Hicri 1318 (Miladi 1900) tarihinde inşa edilmiştir. İç mekân duvarlarında yer yer kalem işi süslemeler bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir