Rize Müzesi

Rize Müzesi; Rize’nin Merkez İlçesi, Piriçelebi Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda taş ve ahşap malzeme kullanılmıştır. Yapı bir bodrum kat, bir zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır. Bodrum kat cephelerinde moloz taş malzeme kullanılmıştır. Zemin kat ve normal kat cepheleri ise sarı sıvalıdır.

Düz bir arazide yer alan yapının ana girişi doğu cephesinde bulunmaktadır. Bodrum kat girişleri doğu ve kuzey cephelerdedir. Yapının çatısı kırma çatı olup üzeri alaturka kiremit kaplıdır. Çatı saçakları geniştir ve saçak altları ahşap malzeme ile kapatılmıştır. Bodrum kat, ahır ve depo olarak kullanılmıştır. Birinci katta, mutfak ve misafir odaları bulunmaktadır. İkinci kat ise yaşam alanıdır.

19. yüzyılda inşa edilen ve ‘Sarı Ev’ olarak bilinen yapı, yöresel sivil mimarinin en güzel örneklerinden biridir. Yapı, müze olarak düzenlenerek 27 Haziran 1998 tarihinde ziyarete açılmıştır. Rize Müzesi bodrum katında çeşitli etnografik eserler ile vitrin teşhirleri yer almaktadır. Birinci katta, Rize Müze Müdürlüğü’nün hizmet verdiği idari birimler bulunmaktadır. İkinci kat ise öncesinde olduğu gibi yaşam alanı olarak düzenlenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir