Rize: Koçanlı Camii

Koçanlı Camii; Rize’nin Pazar İlçesi, Uğrak Köyü, Koçanlı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapının inşasında kesme taş kullanılmıştır, ancak yapılan onarımlar sırasında dış cephe tamamen sıvanmıştır. Kırma çatısının üstü sac levha ile kaplıdır. Geniş olan saçak döşemesi ahşap malzeme kaplıdır. Camii kare planlı harim ana mekân ve onarımlar sonucunda betonarme olarak inşa edilen iki katlı son cemaat yerinden oluşmaktadır.

Harim ana mekâna giriş, kuzey cephesinde, son cemaat yerinde bulunan düzgün kesme taş söveli, sivri kemerli ve çift kanatlı ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Ahşap giriş kapısın geometrik ve bitkisel motiflerle süslenmiştir. Caminin pencere açıklıkları dikdörtgen formlu, düzgün kesme taş söveli, demir korkuluklu ve içten kemerlidir.

U planlı kadınlar mahfili, dört adet ahşap sütun ile taşınmaktadır. Mahfilin ortasında kademeli olan köşk kısmı yer alır. Köşk kısmının altında geometrik ve bitkisel motiflere yer verilmiştir. Kadınlar mahfiline ana mekânda yer alan ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap olup sonradan boyanmıştır. Minberi bitkisel ve geometrik motiflerle bezenmiştir.

Kademeli nişli olan mihrabında bitkisel ve geometrik süslemeler bulunmaktadır. Giriş kapısı ile aynı özellikte olan mihrabın üst kısmında caminin kitabesi yer almaktadır. Tavan döşemesi ahşap kaplama olup ortasında kubbe yer almaktadır. Tavan döşemesi ve göbeği oldukça sadedir. Caminin etrafında Osmanlı dönemine ait mezar yerleri bulunmaktadır. Yakın zamanda konan mermer kitabede, aslının aynı olduğu belirtilmekte ve caminin 1230 (Miladi 1815) yılında yapıldığı yazmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir