Rize: Karaağaç Camii

Karaağaç Camii; Rize’nin Çayeli İlçesi, Karaağaç Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kâgir yapım sistem ile inşa edilen yapı dikdörtgen planlı harim ana mekânından oluşmaktadır. Caminin alt beden duvarları moloz taş, üst beden duvarları ahşap malzeme ile inşa edilmiştir. Üst katta kurtboğazı tekniği kullanılmıştır. Çatısı kırma çatı olup üstü alaturka kiremit ile kaplıdır.

Geniş olan saçak döşemesi ahşap kaplıdır. Camiye giriş doğu cephesinde bulunan çift kanatlı, düzgün bloklu kesme taş söveli ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Kuzey cephesinde kadınlar mahfili katına geçilen, betonarme merdiven ile çıkılan bir girişi daha bulunmaktadır.

Alt beden duvarlarında kesme taş söveli ve mazgal korkuluklu, üst beden duvarlarında ahşap söveli, giyotin tarzda pencereler bulunmaktadır. Ana mekânı dolaşan kadınlar mahfili katı U planlıdır ve ahşap sütunlar ile taşınmaktadır. Kadınlar mahfili ort kısmında köşkü bulunmaktadır.

Köşk kısmında bordür süsleme ile geometrik ve bitkisel motifler yer almaktadır. Ana mekânda, girişin hemen solundan yer alan ahşap merdiven ile kadınlar mahfiline çıkılmaktadır. Kademeli nişi bulunan mihrabın üstü yağlı boya ile boyanmıştır. Ahşap olan minberi sade ve süslemesizdir. Ana mekânın tavan döşemesi ahşap kaplı olup kare formlu tavan göbeği süslemelidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir