Rize: Hacıbaşı Camii

Hacıbaşı Camii; Rize’nin Çayeli İlçesi, Yenipazar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistem ile inşa edilen yapı, kareye yakın dikdörtgen plana sahiptir. İlk katı açık olan son cemaat yerinin ikinci katı kadınlar mahfili olarak kullanılmaktadır. Ana mekânın beden duvarları moloz taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir.

Dokuz adet kesme taş malzemeli kolon ile taşınan kadınlar mahfili ise ahşap sistemde inşa edilmiştir. Çatısı kırma çatı olup, çatı örtüsü alaturka kiremit ile kaplıdır. Geniş olan saçak döşemesi ahşap malzemelidir. Minaresi caminin kuzeybatı köşesine bitişiktir ve kesme taş malzemeden yapılmıştır. Minaresi tek şerefelidir. Camiye; kuzey, batı ve doğu cephelerde bulunan girişlerden girilmektedir.

Kemerli girişlerde kesme taş söveli ve çift kanatlı ahşap kapılar yer almaktadır. Kuzey cephesinde yer alan girişin sağında üç satır ve solunda altı satırlık kitabesi yer almaktadır. Yine aynı girişin solunda ‘’Hoş müferreh oldu bu beytullah sahibü’l hayrat Hasan Çelebi’ye ruz-i mahşerde ecrin ede ol Allah, sene: 1124 (1708)’’ yazısı yer alır. Caminin cephelerinde altta ve üstte kesme taş söveli, demir korkuluklu ve iç kısmı kemerli olan pencereler bulunmaktadır. U planlı kadınlar mahfili, ahşap sütunlarla taşınmaktadır.

Kadınlar mahfili orta kısmında yarım daire şeklinde köşk kısmı yer alır. Kadınlar mahfili katına ana mekânda yer alan ahşap merdivenler ile çıkılmaktadır. Taş malzeme ile yapılan mihrabı kademeli nişlidir. Ahşap minberinde sade süsleme görülmektedir. Ahşap tavanında kare formlu tavan göbeği yer almaktadır. Göbek, geometrik ve bitkisel motiflerle süslenmiştir. Kadınlar mahfilinin köşk kısmının alt kısmında yer alan göbekte de dairesel, geometrik ve bitkisel motiflere yer verilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir