Rize: Gümüşpınar Camii

Gümüşpınar Camii; Rize’nin Çayeli İlçesi, Buzlupınar Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Zemin kat üzeri bir normal kattan oluşan yapı, kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Kuzey güney doğrultulu yapı, eğimli arazi üzerine inşa edilmiştir. Medrese ve ocak olarak kullanılan zemin katı ve kuzey cephesinde yonu taş kullanılmıştır. Harim ana mekânın yer aldığı birinci katı ise yığma ahşap malzemelidir.

Birinci katta birbirine geçmeli ahşap duvarları, kurtboğazı tekniği kullanılarak birleştirilmiştir. Çatısı kırma çatı olup, çatı örtüsü günümüzde sac levha ile kaplıdır. Geniş olan saçak döşemesi ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Zemin kat girişi güney cephesinde yer almaktadır. Giriş, tek kanatlı ahşap kapı ile sağlanmaktadır.

Girişin sağında ve solunda birer adet dikdörtgen formlu pencere yer alır. Harim ana mekâna batı cephesinden, tek kanatlı, sade ahşap kapı ile girilmektedir. Katın güney cephesinde iki adet dikdörtgen formlu ve ahşap söveli pencere bulunmaktadır. Sade ve süslemesiz olan mihrabı dışarıya doğru çıkıntı yapmış olup iç kısmı boyalıdır. Minberi ahşaptan ve süslemesizdir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir