Rize: Doğanay Merkez Camii

Doğanay Merkez Camii; Rize’nin Ardeşen İlçesi, Doğanay Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak taş ve ahşap kullanılmıştır. Bodrum katı kesme taştan inşa edilen yapının üst katlarında ahşap kullanılmıştır. Kare planlı olan yapı bodrum kat, zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır. Yapının kuzey ve batı yönünden olmak üzere iki girişi bulunmaktadır. Bodrum katına güney yönünden kemerli bir kapı ile girilmektedir.

Düzgün kesme taş söveli kapının taşı üzerinde Hicri 1315 (Miladi 1897) tarihi kazınmıştır. Dış kısımda, sonradan yapılan beton merdivenle yukarı çıkılmaktadır. Kuzeyde bulunan son cemaat yeri, dört ahşap sütun tarafından taşınmaktadır. Harim kısmına, çift kanatlı sade ahşap kapıdan girilmektedir. Caminin kuzey batısında ayrı bulunan minare sonradan yapılmış olup cami tek minareli ve minaresi tek şerefelidir.

Yapının üst örtüsü ortada kubbe ve yanlarda kırma çatıdır. Çatı malzemesi olarak sac malzeme kullanılmıştır. Pencereler ahşap söveli ve dikdörtgen formludur. Kadınlar mahfiline ana harimin batısında bulunan ahşap merdivenle çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili U planlıdır. Ahşap sütunlar üzerinde taşınan kadınlar mahfilinin köşk kısmı bulunmaktadır.

Köşk kısmında, ahşap aplik süslemeler bulunmaktadır. İç mekânın genelinde renkli süslemeler mevcuttur. Ahşap oyma ve aplik süslemeler de boyalarla renklendirilmiştir. Harimin ortasında bulunan kubbe, iki ahşap sütun tarafından taşınmaktadır. 1929 yılında yapılan onarımdan önce burada dört adet sütun olduğu yazılı kaynaklarda yer almaktadır. Mihrap ve minber ahşap malzemeden yapılmıştır.

Ahşap işlemeli mihrap ve minber farklı renklerle boyanarak süslenmiştir. Mihrapta ahşap oyma bitkisel ve geometrik süslemeler bulunmaktadır. Mihrap alınlığının üzerinde yer alan kitabede Hicri 1345 (Miladi 1927) tarihi okunmuştur. Ahşap minberi yine ahşap oyma tekniğinde stilize desenlerle bezenmiştir. İç mekânda duvarlar da kalem işi bitkisel motiflerle süslenmiştir. Caminin kuzey yönünde önüne bir avlu eklenmiş ve avluda küçük bir minare inşa edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir