Rize: Demirkapı Camii

Demirkapı Camii; Rize’nin İkizdere İlçesi, Demirkapı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistem ile inşa edilen cami tek katlıdır. Yapının inşasında malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Çatısı kırma çatı olup, çatı örtüsü sac levha ile kaplanmıştır. Camii kare planlı harim ana mekân ve dikdörtgen planlı son cemaat yerinden oluşmaktadır.

Son cemaat yeri sonradan kapatılmıştır. Minaresi caminin doğu cephesinde bulunan imam evine bitişiktir. Minare camiden yaklaşık 10 metre kadar uzaktadır. Kesme taş malzeme ile inşa edilen minare tek şerefelidir. İki farklı girişi bulunan son cemaat yerinin, doğu girişinin üstünde caminin kitabesi yer almaktadır.

Kitabe buraya sonradan taşınmıştır. Harim ana mekânın girişi son cemaat yerindedir ve giriş kemer formludur. Ana mekân giriş kapısı çift kanatlıdır. Ahşap söveli ve kemerli kapı üzerinde süsleme bulunmaktadır. Mahfil kısmı U planlı olup, ahşap sütunlar ile taşınmaktadır. Mahfilin korkulukları sade süslemelidir.

Mahfilin ortasında yer alan köşk kısmı da yine sade süslemelidir. Minber ve vaaz kürsüsü ahşaptandır. Mihrap sonradan lambri ile kaplanmıştır. Minber kapısı çift kanatlıdır ve ana mekân giriş kapısı ile benzer süslemelere sahiptir. Minberin yanlarında pano şeklinde dört adet kitabe yer almaktadır.

Ahşap tavan döşemesi sonradan lambri kaplanmış. Tavanın ortasında yer alan göbek kısmında kademeli süslemeler bulunmaktadır. Cami, son cemaat yeri girişinde yer alan kitabesine göre Hicri 1106 (Miladi 1695) yılında inşa edilmiştir. Vaaz kürsüsünde yer alan kitabeye göre ise 1891 yılında yenilenmiştir. Caminin doğu cephesine bitişik tarihi mezarlık yer almaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir