Rize: Çukurluhoca Medresesi

Çukurluhoca Medresesi; Rize’nin Çayeli İlçesi, Çukurluhoca Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

İki katlı olarak inşa edilen yapı, dikdörtgen planlıdır. Alt katında yonu taş kullanılan yapının üst katında birbirine geçmeli ahşap malzeme kullanılmıştır. Kırma çatısı, alaturka kiremit ile kaplıdır ve geniş olan saçak döşemesi ahşap malzeme ile kaplanmıştır.

Alt katın güney ve kuzey cephesinde girişler bulunmaktadır. Güney cephesinde bulunan girişte çift kanatlı ahşap kapı yer almaktadır. Kuzey cephesinde yer alan girişi kemerli olup kilit taşında kabartma şeklinde geometrik desen yer alır. Bu katta çok sayıda küçük pencere kullanılmıştır.

Pencereleri ahşap kapaklıdır. Alt kat iç mekânda, her iki duvarda beşer adet yuvarlak kemerli ocak yer almaktadır. Ocak sayısının fazla olmasından dolayı, bu mekânın aşhane olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Üst katı dört adet taş paye üzerine oturtulmuş olup aralarda ahşap kolonlar ile desteklenmiştir.

Batı cephesinde bulunan girişe iki yanda bulunan basamaklarla ulaşılır. Giriş, çift kanatlı ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Girişten sonra hemen geçilen L şeklinde koridorun sağında üç adet büyük ve solunda iki adet küçük bölüm yer almaktadır. Koridorun sonunda alt kata inilen ahşap merdiven yer alır. Üst kat pencereleri giyotin tarzdadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir