Rize: Çiftekavak Camii

Çiftekavak Camii; Rize’nin Ardeşen İlçesi, Kavaklıdere Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kaba yonu taş kullanılmıştır. Dikdörtgen planlı olan yapı zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır. Yapının girişi kuzey yönünde bulunmaktadır. Minare caminin kuzey batı köşesinde bulunurken, cami tek minareli ve minaresi tek şerefelidir. Yapının üst örtüsü ortada kırma çatıdır.

Çatı malzemesi olarak sac malzeme kullanılmıştır. Pencereler pvc olup sonradan yapılmıştır. Harime taş söveli, yuvarlak kemerli ahşap bir kapıdan girilmektedir. Harim duvarlarında ve tavanında yağlı boya kalem işleri bulunmaktadır. Harim duvarları yaklaşık seksen santimetre yüksekliğe kadar lambri kaplanmıştır.

Kadınlar mahfiline son cemaat mahfilinde bulunan taş merdiven ile çıkılmaktadır. Mihrap sade ve taş malzemeden, minber ise yine sade ahşap malzemeden yapılmıştır. Minberde sade geometrik desenler bulunmaktadır. Mihrabın hemen üzerinde kitabe bulunmaktadır. Kitabede Hicri 1286 (Miladi 1870) tarihi okunmaktadır.

Son cemaat yerine girişin üzerinde yer alan Türkçe yazıda, caminin 1788 yılında Ekşizade Mustafa Efendi, 1977 yılında Hacı Hamdi Ekşioğlu öncülüğünde aynı aileden Cemal İslamoğlu ve 2011 yılında Ali İslamoğlu tarafından restore edildiği bilgisi yer almaktadır. Hazire caminin doğusunda, bahçesinin içerisinde yer almaktadır. Alanda sarıklı mezar taşları bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir