Rize: Çayeli, Çeşmeli Camii

Çeşmeli Camii; Rize’nin Çayeli İlçesi, Çeşmeli Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kâgir yapım sistem ile inşa edilen yapı tek katlı harim ana mekân ve ana mekânın kuzeyinde yer alan iki katlı son cemaat yerinden oluşmaktadır. Caminin alt beden duvarları kaba yonu taş, üst beden duvarları yığma ahşap malzeme ile inşa edilmiştir. Kırma çatısı sac levha ile kaplıdır. Geniş olan saçak döşemesi ahşap kaplıdır.

Camiye giriş kuzey cephesinden, son cemaat yerinde bulunan çift kanatlı, düzgün bloklu kesme taş söveli kapı ile sağlanmaktadır. Ahşap giriş kapısı üç panoya ayrılmıştır ve her panoda geometrik süslemeler yar almaktadır. Kapının en üstünde yer alan panoda ‘’S’’ motifli süslemelere yer verilmiştir. Giriş kapısının üst söve taşının sağında ve solunda caminin kitabesi yer almaktadır.

Doğu cephesinde son cemaat yerinin ikinci katına ulaşımı sağlayan bir giriş daha yer almaktadır. Alt beden duvarlarında kesme taş söveli ve mazgal korkuluklu, üst beden duvarlarında ahşap söveli ve giyotin tarzda pencereler bulunmaktadır. Ana mekânı dolaşan kadınlar mahfili U planlıdır.

Kadınlar mahfili, sağda ve solda birer adet ve arkada iki adet olmak üzere 4 ahşap sütun ile taşınmaktadır. Ortasında yarım daire şeklinde köşk kısmı yer alır. Ana mekândan ve son cemaat yerinin üst katından mahfil katına ulaşılmaktadır. Kademeli nişi bulunan mihrabın üstü sonradan yağlı boya ile boyanmıştır.

Üst kısmının ortasında, sağında ve solunda taşa oyulmuş geometrik süslemeleri bulunmaktadır. Ahşap olan vaaz kürsüsü ve minberi sade ve süslemesizdir. Ana mekânın tavan döşemesi ahşap kaplı olup ortada ve mahfil katında kare formlu ve kademeli tavan süslemesi bulunmaktadır. Tavan süslemesinin ortasında yer alan sekizgen tavan göbeği geometrik süslemelidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir