Rize: Bilenköy Camii

Bilenköy Camii; Rize’nin Hemşin İlçesi, Bilenköy Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Bodrum kat ve bir normal kattan oluşan caminin bodrum katı kesme taş, zemin katı ahşap malzeme ile inşa edilmiştir. Cami, mimari özelliklerine göre 18. yüzyıla tarihlenmektedir. Hicri 1312 (Miladi 1894) tarihinde ise onarım görmüştür. Caminin üst katı kare planlı harim ana mekân ve kuzey ve batı cephesinde yer alan son cemaat yerinden oluşmaktadır. Dikdörtgen planlı son cemaat yerinin etrafı açıktır.

Caminin kırma çatısı alaturka kiremit ile kaplıdır. Dar olan çatı saçağının döşemesi yoktur. Caminin minaresi bulunmamaktadır. Caminin kuzey ve batı cephesinde birer giriş bulunmaktadır. Girişleri sağlayan kapıların her ikisi de çift kanatlı ahşap kapılardır. Kuzey cephede bulunan ana girişi kapısı ahşap süslemelidir. Ahşap oyma süslemesi olan kapı yüzeyinde, birbirini kesen sekizgenler ve ortalarında oluşan rozet motifleri yer almaktadır.

U planlı kadınlar mahfili, arkada üç adet ve yanlarda birer adet ahşap sütun ile taşınmaktadır. Kadınlar mahfili korkuluğunun ortasında kademeli köşk kısmı bulunmaktadır. Köşk ve korkuluklarda ahşap süsleme bulunmaktadır. Mahfili taşıyan sütunlarda hayat ağacı motifleri görülmektedir. Batı cephede bulunan son cemaat yerinden ahşap merdiven ile mahfil katına çıkılmaktadır.

Ahşap tavanın ortasında yer alan göbek kademeli ve sade işlemelidir. Taş mihrabın etrafı ahşap malzemelidir ve iki kenarda stilize sütunçelerle süslenmiştir. Mihrabın iç kısmında bitkisel motifler yer almaktadır. Ahşap minberi geometrik ve bitkisel motiflerle bezenmiştir. İki bölümlü olan alt katın bir odası derslik olarak kullanılırken ocaklı olan diğer odası sohbet ve imam odası olarak kullanılmış olmalıdır. Bazı kaynaklarda kitabesinde Hicri 1288 (Miladi 1871) tarihinde Mustafa Bin Alişan tarafından yaptırıldığı yazılıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir