Rize: Beydere Camii

Beydere Camii; Rize’nin Fındıklı İlçesi, Beydere Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kaba yonu taş kullanılmıştır. Dikdörtgen planlı olan yapı zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır. Yapının girişi kuzey yönünde bulunmaktadır. Sonradan inşa edilen betonarme minare, kuzey cephesinde bulunmaktadır.

Cami tek minarelidir ve minaresi tek şerefelidir. Kuzey cephesinde bulunan son cemaat yeri briket malzeme ile inşa edilmiş olup sonradan eklenmiştir. Harime giriş, dikdörtgen formlu, yuvarlak kemerli, kesme taş söveli, ahşap bir kapıdan sağlanmaktadır.

Kapı sadedir. Yapının iç mekânda üst örtüsü kubbeli olup dıştan dört yönde kırma çatılıdır. Çatı malzemesi olarak alaturka kiremit kullanılmıştır. Harim kısmında doğu ve batıda altı, kuzey ve güney cephelerde dört olmak üzere çift sıra pencereler bulunmaktadır. Kadınlar mahfiline ana harimin doğusunda bulunan yarım dairesel merdiven ile çıkılmaktadır.

Kadınlar mahfilini iki adet ahşap dikme taşımaktadır. Harimin ortasında bulunan kubbe iki adet ahşap dikme tarafından taşınmaktadır. Taş mihrabı sadedir. Ahşap minberi stilize bitkisel motiflerle süslenmiştir. Harim kapısı üzerinde yer alan kitabesine göre, yapı, Hicri 1271 (Miladi 1854) tarihinde inşa edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir