Prof. Dr. Demirtaş, Ekonomideki Olası Üç Senaryoyu Anlattı

Youtube kanalından “Ekonomiye ne olacak?” başlıklı bir video yayınlayan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, “Mehmet Şimşek giderse akıldışı politikalar uygulanır ve yapısal reformlar yapılamaz. Uzun vadede bir şey olabilmesi için kısa vadede acı çekilmesi gerekir. Uzun vadede yapısal reform yapılması lazım” dedi ve ekledi:

“En başında yargı reformu gelir. Yargıyı bağımsız yapalım, hukuk ve adalet inanılmaz derecede önemli. Eğitime ideolojiyi sokmayalım. Eğitim, Ticaret, Adalet Bakanlarının devreye girmesi lazım. Bunlar olursa Türkiye hakettiği yere doğru gider.”

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Youtube kanalından “Ekonomiye ne olacak?” başlıklı bir video yayınladı. “Bina yıkıldığı zaman binanın altında herkes kalıyor. En çok fakir fukara, orta direk binanın altında kalıyor, zengine bir şey olmuyor” diyen Demirtaş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uzmanlardan oluşan bir kurul oluşturabileceğini söyledi.

Demirtaş, “Bu kurulda Türkiye’nin en entellektüel, en bilgili, en dünya çapında bilinen, en liyakatlı insanları olabilir. Uzman oldukları alanda görüş bildirebilirler. Bunların bir kuruş para almasına gerek yok. Bu kurul geçmiş 15 günü değerlendirir ve 15 günde bir rapor yazar” dedi.

Demirtaş, uzmanlardan oluşan kurulda şu isimlerin yer alması gerektiğini vurguladı: Prof. Dr. Hakan Kara, Mehfi Eğilmez, Prof. Dr. Kamil Yılmaz, Kerim Rota, Prof. Dr. Selva Demiralp, Hakan Bürümcekçi, Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Murat Uçer, Prof. Dr. Ümit Özlale, İbrahim Kahveci, Prof. Dr. Refet Gürkaynak, Uğur Gürses.

” Mehmet Şimşek’in de eli bağlanırsa hiç olmaz. Aradaki farkı daha çok açar ve farkı kapatamayabiliriz” diyen Demirtaş şöyle devam etti:

“Mehmet Şimşek giderse akıldışı politikalar uygulanır ve yapısal reformlar yapılamaz. Uzun vadede bir şey olabilmesi için kısa vadede acı çekilmesi gerekir. Uzun vadede yapısal reform yapılması lazım. En başında yargı reformu gelir. Yargıyı bağımsız yapalım, hukuk ve adalet inanılmaz derecede önemli. Eğitime ideolojiyi sokmayalım. Eğitim, Ticaret, Adalet Bakanlarının devreye girmesi lazım. Bunlar olursa Türkiye hakettiği yere doğru gider.

3 tane senaryo var. Eğer Mehmet Şimşek giderse tekrar bu ‘Türkiye modeli’ ekonomiye geçileceğini düşünebiliriz.

Mehmet Şimşek tam gelirse ve söylediklerini uygularsa, buna ortadoks ekonomi politikası, akıldolu politika, rasyonel ekonomi politikası deriz.

Mehmet Şimşek yarım gelirse, işine karışılırsa, istediği yere istediği kişiyi atayamazsa o zaman ‘vitrin ekonomi modeli’, ‘makyaj ekonomi modeli’, ‘hibrit ekonomi modeli’ olur.

Eğer Mehmet Şimşek kısa vadede tam rasyonel ve ortadoks politikaları uygulayıp, tam yapısal reformlara geçerse ülke, uzun vadede mutlu, güçlü ve inanılmaz bir Türkiye ile karşı karşıya kalabiliriz. Keşke böyle bir şey olsa.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir