Picasso’nun Başyapıtı “Saatli Kadın” 139 Milyon Dolara Satıldı

Pablo Picasso’nun başyapıtı “Saatli Kadın”, New York’taki Sotheby’s müzayedesinde 139,3 milyon dolara satıldı. Eser, sanatçının bugüne kadar satılan resimleri arasında en yüksek ikinci fiyata sahip oldu.

Tablo, müzayedeye çıkmadan önce değeri 120 milyon doların üzerindeydi.

Picasso’nun 1932 yılında yaptığı “Saatli Kadın” tablosunda İspanyol sanatçının yol arkadaşlarından ve ilham perilerinden olan Fransız ressam Marie-Therese Walter yer alıyor.

1973 yılında 91 yaşındayken vefat eden Pablo Picasso’nun ölümünün üzerinden yarım yüzyıl geçmesine rağmen hâlâ modern zamanların en etkili sanatçıları arasında sayılıyor ve yaratıcı bir deha olarak kabul ediliyor.

“Femme a la montre”, Sotheby’s’in bu yıl 102 yaşında ölen New Yorklu sanat hamisi Emily Fisher Landau’nun koleksiyonunda bulunuyordu.

Sotheby’nin empresyonist ve modern sanat başkanı Julian Dawes, Landau’nun oturma odasında asılı olan Picasso tuvalini “her açıdan bir başyapıt” olarak nitelendirdi.

Dawes, eserle ilgili “1932’de yapılan bu resim, neşeli ve tutkulu bir vazgeçmişlikle dolu ama aynı zamanda tamamen düşünülmüş ve kararlı” dedi.

Picasso’nun “altın ilham perisi” olarak kabul edilen Marie-Therese Walter, onun Christie’s’de sergilenecek bir başka eserinde de yer alıyor. ‘Uyuyan Kadın’ın (Femme endormie) 25-35 milyon dolara satılacağı tahmin ediliyor.

Marie-Therese, ayrıca 2021 yılında 103,4 milyon dolara satılan “Femme assise pres d’une fenêtre” adlı eserde de yer aldı.

Picasso’nun 1932 tarihli bir başka tablosu 2010 yılında 106 milyon dolara satıldı. En pahalı Picasso tablosu 179,4 milyon dolara satılan 1955 tarihli “Cezayirli Kadınlar (Versiyon O)” adlı yağlı boya çalışmasıydı.

Bu rekor, Kasım 2017’de Leonardo da Vinci’ye atfedilen “Salvator Mundi” tablosunun 450 milyon dolara satılmasıyla kırıldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir