Pakistan’ın Peşaver Kentinde Camide Patlama: En Az 32 Ölü

Pakistan’ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde yer alan bir camide meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 32 kişi öldü, yaklaşık 150 kişi yaralandı. Bombalı saldırıyı şu ana kadar üstlenen olmadı.

Haber Merkezi / Peşaver’deki Lady Reading Hastanesi sözcüsü Muhammed Asım, en az 32 kişinin öldüğünü ve 70’ten fazla yaralının tedavi için getirildiğini söyledi.

Peşaver emniyet müdürü İcaz Khan, caminin bölgesel emniyet güçleri ve terörle mücadele birimiyle aynı yerleşkede olduğunu ifade etti.

Camide patlayıcı kalıntıları bulunduğunu söyleyen Khan, intihar saldırısı olasılığının da değerlendirildiğini belirtti.

Peşaver polis şefi Khan daha sonra bir televizyona yaptığı açıklamada caminin ana salonunun kapasitesinin yaklaşık 300 olduğunu ve patlama anında “neredeyse dolu” olduğunu söyledi.

Yetkililer, ayrıntıların saldırının bir intihar bombacısı tarafından gerçekleştirildiğini gösterdiğini belirtiliyor. Canlı bombacının cemaatle namaz kılarken ön sırada oturduğu düşünülüyor.

Saldırıdan sağ kurtulan bir polis memur, patlamanın namazın başlamasından saniyeler sonra gerçekleştiğini söyledi.

Başbakan Sahbaz Şerif, bombalı saldırıyı kınadı ve yetkililere kurbanlara mümkün olan en iyi tıbbi tedaviyi sağlama talimatı verdi. 

Şerif, ayrıca, “Bu olayın arkasındakilerin İslam’la hiçbir bağı olamaz. Pakistan halkı terörizm belasına karşı birleşmiştir” dedi.

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han’da, sosyal medya hesabından, “Peşaver Camii’nde namaz sırasında düzenlenen terörist saldırıyı şiddetle kınıyoruz” açıklamasında bulundu.

Afganistan sınırındaki Hayber-Pahtunhva eyaletinin başkenti olan Peşaver’de sık ​​sık bombalı saldırılar düzenleniyor.

Geçen Mart ayında, bir intihar bombacısının Peşaver’de bulunan bir camiye düzenlediği saldırıda 64 kişi ölmüştü. Saldırıyı IŞİD üstlenmişti.

28 kişinin öldüğü bombalı saldırıyı şu ana kadar üstlenen olmadı.

Afganistan’da Taliban’ın yönetime geldiği son bir yılda Pakistan’daki kanlı saldırıların sayısı da arttı.

Pakistan’daki çatışmaları inceleyen Pak Institute for Peace Studies adlı düşünce kuruluşunun raporuna göre 2022’de ülkedeki terör saldırıları bir önceki yıla göre yüzde 27 arttı. Bu saldırılarda en büyük pay sahibi de Taliban’dı.

Diğer aktörlerse IŞİD-Horasan ve Belucistan Kurtuluş Ordusu (BLA) idi. Yıl içinde Pakistan’da kaydedilen toplam terör saldırıların yüzde 60’ından fazlası bu üç militan grup tarafından gerçekleştirildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir