Öztürk Serengil Kimdir? Hayatı, Filmleri

2 Mayıs 1930 yılında Artvin’de dünyaya gelen Öztürk Serengil, 11 Ocak 1999 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Aslen Giresunlu olan Öztürk Serengil’in naaşı Çengelköy Mezarlığına defnedildi.

1953’te Oğlum Edvard adlı oyunla sanat hayatına başlayan Öztürk Serengil, 1958’de Oda Tiyatrosu, 1959’da İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sahneye çıktı. 1950’li yılların başlarında Babıali’de ressamlık yapan Öztürk Serengil, 3. Kat Cinayeti filmiyle sinema oyunculuğuna başladı.

Öztürk Serengil, ilk dönemlerde 142 filmde ‘kötü adam’ tiplemesi yapan ve daha sonra da argolu komedilerin değişmez oyuncusu hâline geldi ve 300’e yakın filmde rol aldı. “Adanalı Tayfur” tiplemesi ile ün yapan Öztürk Serengil, 1966’da sinema oyunculuğunun yanı sıra sahneye de çıkarak şovmenlik yapmaya başladı.

Öztürk Serengil, televizyonda “Gülünüz Güldürünüz” adlı yarışma programını hazırladı ve sundu. Bu yarışma sayesinde birçok kişi sahne ve sinema dünyasına adım atan Öztürk Serengil, çeşitli TV dizilerinde rol aldı.

Öztürk Serengil, politik güldürü tarzında çeşitli 45’lik plaklar yaptı. Öztürk Serengil’in Star 1’de yaptığı skeçlerden oluşan Kelaj Şov adlı programı müstehcen içeriği sebebiyle gelen tepkiler üzerine yayından kaldırıldı. Öztürk Serengil’in bir de kendi yaşamının özeleştirisini yaptığı Yeşilçam’ı Benden Sorun adlı kitabı yayınlandı.

Öztürk Serengil’in yer aldığı yapımlardan bazıları: Üçüncü Kat Cinayeti, Yetim Yavrular, Elveda, İstanbul Macerası, Ölümden De Acı, Karasu, Kıbrıs Şehitleri, Ömrüm Böyle Geçti, Şeytan Mayası, Sokak Şarkıcısı, Osman Çavuş, Sığıntı, Biz İnsan Değil Miyiz, Boş Yuva, Çöpçatan, Fatoş’un Bebekleri, Günahsız Aşıklar, Kanun Kanundur, Kiralık Koca,

Kısmetin En Güzeli, Meteliksiz Aşıklar, Ne Şeker Şey, Ölmek İstiyorum, Ölüme Yalnız Gidilir, Şeytan Bunun Neresinde, Sokak Kızı, Ver Elini İstanbul, Badem Şekeri, Bahriyeli Ahmet, Bana Annemi Anlat, Baş Belası, Bazıları Dayak Sever, Beni Osman Öldürdü, Bir Öpücük Ver Bana, Cehennemde Buluşalım, Cici Can, Geçim Dünyası, Gizli Sevda,

Kötü Tohum, Sayın Bayan, Kıbrıs Zaferi, Kısmet, Parasızlar, Şiribim Şiribom, Şoför Mehmet, Adana Urfa Bankası, Babanın Evlatları, Bizim Kız, Gülünüz Güldürünüz, Sarhoş, Uyanık Aptallar, Berduşlar Sosyetede, Çalsın Sazlar, Geçim Otobüsü, Gırgıriyede Büyük Seçim, Şaşkın Gelin, Ayrılık, Güldürme Beni, Kahkaha Marketi, Akrep,

Her şey Kocam İçin, Bul Karayı Al Parayı, Öp Babanın Elini, Alnı Açık İki Kişi, Aptallık Rekoru, Kılıbıklar, Süper Yıldız, Şarlatan, Ana Kuzusu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir