Ordu: Kıran Camii

Kıran Camii; Ordu’nun Ulubey İlçesi, Kıran Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak taş malzeme kullanılmıştır. Yapı, kitabesine göre Hicri 1282 (Miladi 1865/1866) yılında inşa edilmiştir. Yapı kuzey-güney doğrultusunda eğime oturmuş durumdadır. Yapı son cemaat yeri, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır.

Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapının kuzey cephesinde iki adet girişi bulunmaktadır. Ana giriş kapıları tek kanatlı ve çift kanatlı olup her ikisi de özgün değildir. Harim giriş kapısı tek kanatlıdır ve özgün değildir. Kadınlar mahfiline, girişin batısında bulunan iki kollu merdiven ile çıkılmaktadır.

Caminin kuzeybatı köşesinde minaresi bulunmaktadır. Minare beyaz sıvalı olup iki şerefeye sahiptir. Yapının doğu, batı ve kuzey cephesinde çift sıra toplam dört adet, güney cephesinde tek sıra iki adet, kemerli ve dikdörtgen formlu, tek kanatlı ahşap pencere bulunmaktadır.

Yapının içten üst örtüsü düz tavan olup ahşap malzemeden yapılmıştır. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır. Çatı malzemesi alaturka kiremittir. İç mekânda duvarlar yarıya kadar seramik, yarıya kadar sıva üzeri boyalıdır. Mihrap, minber ve vaaz kürsüsü de duvarlarla aynı seramikle kaplanmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir