Obezite, Mitokondriyi Nasıl Parçalıyor?

Fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması sonucu ortaya çıkan obezite, tip 2 diyabet ve alkolsüz steatohepatit dahil olmak üzere rahatsızlıkların artmasına yol açan bir sağlık krizi haline gelmiş durumda.

Haber Merkezi / Kaliforniya Üniversitesi San Diego Tıp Fakültesi’nden bilim insanları, yaptıkları araştırmada, obezitenin hücrelerde enerji üreten yapılar olan mitokondriyi nasıl etkilediğine dair yeni bilgiler ortaya çıkardı.

Obezite gibi durumlarında yağ hücrelerinin enerji yakma etkinliği azalır. Enerji yakmadaki bu bozulma, obezite olan kişilerin kilo vermede karşılaştıkları zorluklara daha da arttırır.

Araştırmada, yağ hücrelerindeki mitokondrinin parçalandığını gözlemleyen bilim insanları, bu süreci kontrol eden tek bir gen tespit ettiler. Dahası, bilim insanları bu metabolik süreçte önemli bir durumu belirlediler: RaIA adı verilen tek bir molekül.

Araştırma, RaIA’nın aşırı aktif olması durumunda mitokondrinin normal işleyişini bozarak obezite ile ilişkili metabolik sorunları tetiklediğini öne sürüyor.

Prof. Alan Saltiel, araştırmanın sonuçlarına ilişkin, “Aşırı kalori yükü beslenme kilo alımına neden olur ve bu durum enerji yakımını azaltan ve obeziteyi daha da kötüleştiren bir metabolik aşamayı tetikler” ifadelerini kullandı.

Prof. Saltiel, araştırmada keşfedilen RaIA için, sağlıklı kilodan obeziteye geçişin kritik bir parçası olduğunu belirtti: RaIA obez yağ dokusunda enerji harcamasının baskılanmasında kritik bir rol oynuyor gibi görünüyor.

Obezitenin karmaşık bir yapısı olduğunu belirten Alan Saltiel, RaIA’yı hedef alan tedavi yöntemleri, obezitenin önlenmesine yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir