Nur Batur Kimdir? Hayatı, Eserleri

1962 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Nur Batur, TED Ankara Koleji’nin ardından Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni bitirdi. 1976’da Anadolu Ajansında gazeteciliğe başlayarak, parlamento ve dış politika muhabirliği yaptı. Ankara’da yıllarca siyaset ve diplomasi dünyasının nabzını tuttu. 

1980’de BM Dag Hammorjold bursunu kazanarak Newyork’a gitti ve BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyinin çalışmalarıyla ilgili haber ve röportajlar yaptı. Türkiye’ye dönüşünde Tercüman gazetesine geçerek Türk dış politikası ve Uluslararası politika yazıları yazmaya başladı. Daha sonra Milliyet ve Hürriyet gazetelerine geçerek iç ve dış politika yazıları yazdı.

1994’de Kanal D’nin Ankara Temsilciliğinin yanı sıra Eksen adlı haber program hazırlayıp sundu. Daha sonraki yıllarda da CNN Türk Televizyonunda haber programlar ve belgeseller hazırlayıp sundu.

TRT, BBC, Amerika’nın Sesi ve Almanya’nın Sesi radyolarına da haber ve yorum yaptı. 1995’ten itibaren Hürriyet ve CNN Türk’ün Atina temsilciliğini yaptı. TRT, BBC, Deutsche Welle’nin programlarına katıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından 3 kez yılın gazetecisi, Tempo Dergisi tarafından yılın en iyi televizyon sunucusu seçildi.

2004’de Uluslararası Barış ve Dostluk Ödülü’nü aldı. 2008’de Cumhuriyetin 84. yılı dolayısıyla Televizyon ve Gazetecilik alanında “ Yılın Altın İnsanı” ödülü verildi.

İngiliz arşivlerinde bulunan Menderes Trajedisi, Küba’da Gizli Nükleer Pazarlık; ABD Kongre arşivlerinde yer alan Türkiye ve Cezayir’de İslam Hareketi, Korsika, Avrupa Solu ve CHP gibi birçok araştırmaya imza attı. CNN Türk için belgeseller hazırladı.

Batur, suikast sonucu öldürülen Benazir Butto’yla Dubai’de son röportajı yapan gazeteci oldu. Georgetown Universitesi, Wiltonpark Konferansı, Bruksel Forumu, İstanbul Forumu gibi birçok uluslararası konferansa konuşmacı olarak katıldı.

2 çocuk annesi olan Batur, halen çeşitli televizyon ve radyolarda analiz programlarına katılıyor. Bahçeşehir Üniversitesinde Yüksek Lisans,Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinde de Siyasi Gazetecilik dersleri veriyor.

Nur Batur’un eserleri: Yürekten Gülerekten Yürüdüm: Atina’da Bir Türk Bir Gazeteci Bir Kadın (2004), Rauf Denktaş – Yeniden Yaşasaydım (2007), Benazir: Benazir Bhutto’nun Bitmeyen Hikayesi (2008), Tarihi Yazarken Yaşamak: Liderlerle 35 Yıl (2011), Apo’yla Son Tango (2012).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir