Nisa Serezli Kimdir? Hayatı, Filmleri, Tiyatro Oyunları

12 Nisan 1928 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Nisa Serezli, 25 Ağustos 1992 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Gerçek adı Nurinisa Ersan olan Nisa Serezli’nin naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Erenköy Kız Lisesi’ni bitiren Nisa Serezli, Lozan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Fransız Filolojisi ve İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü okullarından mezun oldu.

Tiyatro yaşamına 1954 yılında amatör olarak Gençlik Tiyatrosu’nda On Küçük Yaramaz oyunuyla başlayan Nisa Serezli, Dormen Tiyatrosu, Oda Tiyatrosu gibi topluluklarda çalıştı. Nisa Serezli, Dormen Tiyatrosu’ndan ayrıldıktan sonra, Ayfer Feray’la birlikte, Ayfer Feray – Nisa Serezli Topluluğu ve Çevre Tiyatrosu’nu kurdu.

1957’de evlendiği Metin Serezli’den ayrıldıktan sonra Tolga Aşkıner’le evlenen Nisa Serezli, birlikte Nisa Serezli – Tolga Aşkıner Tiyatrosu’nu kurdu.

Nisa Serezli’nin rol aldığı tiyatro oyunlarından bazıları: Almanya’dan Bir Yar Gelir, Caniko, Cennetlik Kaynana, Çark, Çifte Kumrular, Çılgın Amanda, Çıplak Ayaklar, Deli Fişek, Dover Yolu, İhtiras Tramvayı, Kahvaltıdan Önce, Karanlıkda Komedi, Nalınlar,

On Küçük Yaramaz, Paşaların Paşası, Puntila Ağa ve Uşağı Matti, Şahane Dul, Şahane Züğürtler, Şahane Züğürtler, Şairin Mektupları, Tapılacak Kadın, Tatlı Kaçık, Töre, Yarın Başka Olacaktır, Zafer Madalyası.

Nisa Serezli’nin rol aldığı filmlerden bazıları: Güzel Bir Gün Için, Bozuk Düzen, Dünkü Çocuk, Demir Kapı, Utanç Kapıları, Yaban Gülü, Köçek, Nereden Çıktı Bu Velet, Caniko, Tatlı Kaçık, Yorgun Savaşçı, Kupa Kızı, Eda Hanım.

Nisa Serezli’nin aldığı ödüller: İlhan İskender Tiyatro Armağanı – En İyi Kadın Oyuncu, İlhan İskender Tiyatro Armağanı – En İyi Kadın Oyuncu, Sanat Sevenler Derneği – En İyi Kadın Oyuncu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir