Nezihe Muhiddin Kimdir? Hayatı, Eserleri

1889 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Nezihe Muhiddin, 10 Şubat 1958 yılında La Paix ruh hastalıkları hastanesinde hayata gözlerini yumdu. Eğitimine doğduğu Semt olan Kandilli’de bir mektepte başladı. Farsça, Arapça, Fransızca ve Almanca’yı özel derslerle öğrendi.

“Bir süreliğine Kumkapı Rahibe Okulu’na, altı ay kadar ise Dârü’l-Muallimât’a devam etti. Çocukluğunda annesiyle beraber kadınlar tarafından kurulan yardım derneklerinin faaliyetlerinde bulundu. Daha sonra dayısının kızı Nakiye Hanım sayesinde Fatma Aliye ile tanıştı. Yirmi yaşında Maarif Nezareti’nin fen sınavını kazandı ve okullarda müfettişlik yapmaya başladı.

Dönemin gazete ve dergilerinde kadının toplumsal hayattaki yerine dair yazılar yayımladı. 1924’te Türk Kadınlar Birliği’nin kuruluşuna öncülük etti ve 1927’ye kadar başkanlığını yaptı. Kadın Yolu dergisini çıkardı. İki evlilik yapmasına rağmen, hep babasının soyadını kullandı. “Türkiye’deki kadın hareketinin önde gelen temsilcilerinden biri” kabul edildi.

Eserlerinde “Nezihe Muhlis” imzasını kullanan Nezihe Muhiddin, Cumhuriyet döneminin yazın hayatında kendini göstermiştir. “Kitap Yayınevi’nin yayımladığı dizide verilen listeye göre 1911-1944 arasında on yedi romanın yanı sıra, Boğaziçi, Donanma, Edebiyat-ı Umumiye Mecmuası, Kadın Yolu ve Resimli Şark dergilerinde hikâyeler ve mensureler kaleme almıştır. Ayrıca Türk kadını başlıklı inceleme ve tarih çalışmalarıyla bir masal, bir tiyatro oyunu ve sekiz çevirisi vardır.

“Nezihe Muhidddin’in eserlerinde kadın karakterler, duydukları hıncı dışa vurmak ve intikam almak konusunda aktif rol üstlenmenin yanı sıra kölelik ve cariyelik olgularına baş kaldırır nitelikte yaratılmıştır”. Dönemin dernek ve dergi faaliyetleri içinde aktif rol oynayan biri olarak, kadınların yaşadığı sorunlara dikkati çekmiş ve Cumhuriyet ile birlikte kendilerine tanınan hakları ellerinde tutmaya çalışan kadınlara yol göstermeye çalışmıştır. Böylece romanlarında estetik kaygıları geri iterek seçtiği kadın kahramanlar aracılığıyla vermek istediği mesajı öne çıkarmıştır.

Nezihe Muhidddin’in eserleri: Şebab-ı Tebah (1911 roman), Talih mi?- Evlat Aşkı (1928 roman), Benliğim Benimdir (1929 roman), Türk Kadını (1931 inceleme), Güzellik Kraliçesi (1933 roman), Bozkurt: Küçük Mehmed’in Romanı (1934 roman), Haydudun Sonu (1934 roman), İstanbul’da Bir Landro (1934 roman), Kevser Nine (1934 roman), Ateş Böcekleri (1936 roman),

Bir Aşk Böyle Söndü (1939 roman), Çıplak Model (1943 roman), İzmir Çocuğu: Cihan Harbi Mütareke Seneleri Romanı (1943 roman), Avare Kadın (1943 roman), Bir Yaz Gecesiydi (1943 roman), Çıngıraklı Yılan (1943 roman), Kalbim Senindir (1943 roman), Gene Geleceksin (1944 roman), Sus Kalbim Sus (1944 roman), Sabah Oluyor (1944 roman).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir