Newroz’un Final Ateşi Diyarbakır’da Yakıldı

11 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adanan 2023 Newroz programlarının finali Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’nde yer alan Newroz Parkı’nda gerçekleştirildi.

Haber Merkezi / Newroz alanındaki sahnede “Her der, Newroz her dem Azadî (Her Yer Newroz, Her Dem  Özgürlük)”, “Jin, Jiyan, Azadî (Kadın, Yaşam, Özgürlük)” ve “Bila sere gelê me sax be (Halkımızın başı sağ olsun)” pankartları asıldı. Depremde yaşamını yitirenlere adanan Newroz için kurulan sahnenin rengi siyahtı.

Newroz, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Yeşil Sol Parti öncülüğünde gerçekleştirildi.

Newroz’a HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Başkanı Saliha Aydeniz, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ve PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç’ın yanı sıra çok sayıda HDP’li vekil katıldı.

HDP, Diyarbakır Newrozu için 700’den fazla kişiyi görevlendirdi. 20’si yabancı olmak üzere 200’den fazla gazeteci Newroz kutlamaları için akredite edildi.

Sunuculuğunu Devrim Demir ve tiyatro oyuncusu Özcan Ateş’in üstlendiği Newroz, saygı duruşuyla başladı.

Diyarbakır Newrozu’nun açılış konuşmasını HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy yaptı. Atasoy, şunları söyledi:

“Merhaba kıymetli Amed halkı, Merhaba değerli Kürt halkı, Merhaba direngen Kürt kadınları, Merhaba yürekli Kürt gençleri hepiniz hoş geldiniz, bas göz üstüne geldiniz. Bugün içimizde acımız, yüreğimizde öfkemiz ve dilimizde isyanımızla Newroz alanlarındayız. Yasımız mücadele gerekçemizdir diyerek 8 Mart’tan Newroz’a aktık.

Newroz gününde başlayan yürüyüşümüz 14 Mayıs ta zaferle sonuçlandıracağız. İşte Amed Newroz meydanı bu büyük sözü veriyor, bu tarihi meydan bugün bunu müjdeliyor. Bugüne kadar çok bedel verdik, çok acı çektik, ama artık karanlığı aydınlığa çevirme vakti gelmiştir.21.yüzyıl devrimci Kawa’nın çocuklarının yüzyılı olacak.

Tüm Ortadoğu’da, Türkiye de ve Kürdistan’da halkların özgürlüğünü kazanacağı yüzyıl olacak. Felaketler yaratan bu sistemden, iktidarlardan nasıl ki bugüne kadar hesap sorduysak bundan sonra da hesap sormaya devam edeceğiz. Faşizmden hesap sormaya devam edeceğiz.

Baskıya, zulme karşı mücadele etmeye devam edeceğiz, dilimize, kültürümüze, kimliğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bizim haklı mücadelemizi görmezden gelen egemenlere de buradan bir kez daha sesleniyoruz. Bugüne kadar karşınızda diz çökmedik, asla da çökmeyeceğiz. Biz haklıyız biz kazanacağız.”

“Kürt halkına yapılanların hesabını sormazsak yazıklar olsun bize”

Yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin seçilmiş başkanı Ahmet Türk Newroz konuşmasında özetle şunları söyledi:

Bu Newroz’u kutladığımız bir dönemde değişimin, dönüşümün kaçınılmaz olduğu bir dönemdeyiz.

Bu seçim demokratik bir cumhuriyeti inşa etmek başlangıcı olan Newroz’la birlikte bir arada birlikte mücadeleyi kararlı bir şekilde götürerek bu faşizmi yıkmaya yönelik çabalarımızı, çalışmalarımızı büyütmek zorundayız. Evet, buradan tüm Kürt halkına sesleniyorum. Faşizme karşı mücadele ediyoruz.

Bugün Kürt halkına düşmanlık eden bu iktidara karşı eğer halen sessiz kalıyorsanız ona destek verenler Kürt halkına adeta düşmanlık ediyor. Bu büyük bir ahlaklsızlık olur. Bunu açık bir şekilde dile getirmek istiyorum. Hiçbir Kürdün, bu iktidara oy verme desteklemek gibi bir hakkı yoktur. Evet, sonuçta yeni bir dünyanın yeni bir sistemin inşası için adeta önümüzde parlak bir dönem var.

Bu Newroz ve bu dönem sayın Öcalan’ın özgürleşme dönemidir. Bunu hep birlikte sağlamak için gece gündüz mücadele etmek zorundayız.

Yine Kürt halkına karşı yürütülen baskıcı anlayışa karşı eş genel başkanlarımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, yine bir çok değerli arkadaşımız Selçuk Mızraklı Gülten Kışanak bu iktidarın Kürt düşmanlığından dolayı bugün zindanlarda. Biz bütün bu yapılanlara karşı eğer birliğimizi güçlü hale getiremezsek eğer bunun hesabını sormazsak yazıklar olsun bize.”

“Emek ve Özgürlük İttifakının dinamiği sizlersiniz”

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün ise “Newrozumuz tek adam rejimini devirdiğimiz yeni bir yüzyıla vesile olsun” diyerek özetle şöyle konuştu:

“Erkek egemenliğine direnerek devlet şiddetine karşı sokakları terk etmeyen Jin Jiyan Azadîyî kendine rehber eden bütün kadınların newrozu kutlu olsun. Emeğin sömürüsüne karşı direnen bütün emekçilerin Newroz’u kutlu olsun. Doğanın sömürüsüne karşı havamızı toprağı suyu doğayı koruyan, savunan herkesin Newroz’u kutlu olsun.

Demokrasi eşitlik ve özgürlük mücadelesi verirken tutuklanan arkadaşlarımızın direnişiyle Newroz kutlu olsun. İnkar ve asimilasyona karşı direnen başta Kürt halkı olmak Alevilerin Ermenilerin Çerkezlerin bu toprakların bütün zenginliklerinin Newrozu kutlu olsun. Tek adam rejiminin baskılara direnen ortak mücadeleyi rehber edinen hepimizin newrozu kutlu olsun.

İktidarın deprem karşısında yaşadığı çaresizlik bize yaşattığı derin yıkım karşısında karşısında umut veren bir başka gelişme var. Devletin koyduğu bütün yasaklara bütün sınırlamalara rağmen sınırsız dayanışmayla afet bölgesine giden hayat kurtaran yeni bir yaşamın devletin baskılara rağmen sorumsuzluğuna rağmen mümkün olduğunu anlatan bir toplumsal dayanışma var. Bu toplumsal dayanışma yeni dönemde bizim rehberimizdir.

Adına Emek ve Özgürlük İttifakımız 3’üncü yolumuz bize dayatılan Cumhur ve Millet İttifaklarını onun üzerinden kurulan düzeni reddeden halkın düzenini kuran bir ittifak. Bu ittifakı büyütme sözünü veriyoruz. Üçüncü yolun, Emek ve Özgürlük İttifakının dinamiği sizlersiniz. Bizler emekçisiyiz, yürütücüsüyüz.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir