Nevşehir: Özkonak Yeraltı Şehri

Özkonak Yeraltı Şehri; Nevşehir’in Avanos İlçesi’ne bağlı Özkonak Kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Nevşehir’e 35 Avanos’a ortalama 17 km uzaklıkta olan Özkonak Yeraltı Şehri’nde çeşitli büyüklüklerde odalar ve bu odaları birbirine bağlayan tüneller bulunuyor. Yeraltı Şehri, yerin 3 kat altına inmektedir.

Nevşehir’de bulunan diğer yeraltı şehirlerine oranla daha küçük olan Özkonak Yeraltı Şehri; ağıl, mutfak, erzak deposu, şırahane, havalandırma tüneli gibi bölümlerden oluşuyor. Oldukça geniş bir alana yayılan Özkonak’a giriş ve çıkış arasındaki mesafe 10 km civarındadır.

Bölgede bulunan Kaymaklı ve Derinkuyu Yeraltı Şehirleri’nden farklı bir yapıya sahip olan Özkonak Yeraltı Şehri’nde katlar arasında haberleşme için oldukça dar ve uzun delikler bulunmaktadır.

O dönemde yaşayanlar odaların giriş kapılarını olası tehlikelere karşı kapattıklarında havalandırmaları bu dar deliklerden sağlarmış. Yeraltı Şehri’nin dikkat çeken bir başka farklı özelliği ise sürgü taşından sonra tünel üzerinde çeşitli delikler oyulmuştur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir