Nevşehir: Karanlık Kilise

Karanlık Kilise; Nevşehir’in Merkez İlçesine bağlı Göreme Kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Günümüze kadar yapısı bozulmadan hayatta kalabilmiş olan Karanlık Kilise, güvercinlik için kullanılması nedeni ile güvercinlere ev sahipliği yapmış ve güvercin gübreleri sayesinde oldukça uzun bir süre orijinal görüntüsünü korumayı başarmıştır.

Sonrasında ise yenileme çalışmaları ile temizlenerek koruma altına alınmıştır. Bunların yanı sıra kilisede çok küçük bir pencere vardır ve bu nedenle kiliseye çok az ışık girmektedir. Kilisenin ismi de buradan geliyor diyebiliriz.

Kilisenin az ışık alması içeride yıllardır var olan resimlerin de canlılığını korumasını sağlamıştır ve bu görsel şölen varlığını koruyabilmiştir. Resimler her ne kadar canlılığını korumuş olsa da kilise dört milletten 12 kişi tarafından yenilenmiştir.

Kilisenin önceki giriş noktası olan narteks şu anda kullanıma açık durumda değildir. Yukarıya ulaşım ise hemen alt kısımda yer alan tünellerden ahşap merdiven kullanılarak sağlanmaktadır. İç kısmı kubbe ve sütunlardan meydana gelen kilisenin duvarlarında Hristiyanlık için önemli olan pek çok olay resmedilmiş durumdadır.

Üstte bulunan kubbede baba, oğul ve kutsal ruh üçlemesinin sembolü olan Hz. İsa’nın resmi yer almaktadır. Sütunlardaki işaretler ise Hz. İsa’nın isimlerini sembolize etmektedir. Bunların yanı sıra Tevrat’tan alınan pek çok olay da kilisede resmedilmiş durumdadır. Ancak tüm bu tarihi sanat eserlerinin zarar görmemesi amacı ile kilisede fotoğraf çekimi yasaklanmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir