Nevşehir: Çavuşin Kilisesi

Çavuşin Kilisesi; Nevşehir’in Avanos İlçesi’ne bağlı Çavuşin Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Kilisenin girişinde sağda ve solda iki adet merdiven bulunmakta. Kilise bölümüne sağdaki  merdivenleri kullanarak çıkabilirsiniz. Çavuşin kilisesi üç apsisli ve tek nefli bir kilise. Yan taraflarında oturma bölümleri var. Sağ ve sol apsislerin önünde vaftiz taşları bulunuyor.

Kilisenin duvarları, Hıristiyanlık tarihinde gelişmiş önemli olayların anlatıldığı sahneler ve önemli kişilerin resimleri ile süslenmiş. Bilindiği kadarıyla kiliselerin boyanmasında üç farklı teknik kullanılmakta. Çavuşin kilisesi diğerlerine göre daha eski teknikle boyandığı için yer yer kayanın aşınmasına bağlı tahribata uğramış.

Özellikle ortadaki büyük apsisin iç kısmında hiç desen kalmamış ama yine de kilisenin geneli insan tahribatından korunmuş ve resimler hala capcanlı olarak tarihi gözler önüne seriyor. Bölgedeki tüm kiliselerde olduğu gibi flash, duvarlardaki boyalara zarar verdiği için resim çekmek yasaklanmış.

Ayrıca kilise Çavuşin Bölgesi’ndeki kiliselere göre yüksek tavanlı bir kilise olma özelliğine de sahip. Duvarlardaki resimlerde Hz. Isa’nın mahkum edilmesi, carmıha gidisi, carmıha gerilmesi ve ölümü betimlenmis.Yer yer Hz. Isa’nın Kudüs’e gidisini betimleyen resimlerde mevcut. Bu kilise Hz. Muhammed’in dogumundan bile önce yapılmıs.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir