Neriman Calap Kimdir? Hayatı, Eserleri

14 Kasım 1956 yılında Trabzon’da dünyaya gelen Neriman Calap, ilk ve ortaöğrenimini Artvin, Denizli, Malatya ve Sivas illerinde tamamladı. İlkokula Denizli’nin Çal ilçesinde başlayıp Honaz’da bitirdi. Buldan ilçesinde başladığı ortaokuldan Malatya Erguvan’da mezun oldu.

Haber Merkezi / Hekimhan’da başladığı lise öğrenimini Sivas Lisesi’nde tamamladı. 1978 yılında Niğde Eğitim Enstitüsü’nden sınıf öğretmeni olarak mezun oldu. 1978 yılında Trabzon’da öğretmen olarak göreve başladı, 2001’de emekli oldu. 1998 ile 2000 yılları arasında TV 61’de ”Maranta” isimli bir kültür sanat programı hazırlayıp sundu. Bir yıl Aydın TED Koleji’nde, beş yıl Ankara’da Aykan ve Arı kolejlerinde çalışıp Trabzon’a döndü.

İlk şiiri “Ayrıntı”, Kıyı dergisinin 94. sayısında Ocak 1994’te yayımlandı. Şiir ve yazıları Kıyı, Damar, Yeni Biçem, Ardıçkuşu, Öğretmen Dünyası, abc, Düşlem, Cumhuriyet Kitap, Yaklaşım, Şiir-lik, Çağdaş Türk Dili, İnsancıl, Hayal, Ada, Patika, Fanzin, Deliler Teknesi gibi bir çok dergide yer aldı.

Yazmaya başlamasında çok kitap okumasının etkili olduğunu belirten sanatçı, henüz ortaokuldayken dünya klasiklerinin çoğunu okuduğunu söylüyor. Okumasının yanı sıra kalem ve defterlere anlatılmaz bir tutkusu olduğunu ve birdenbire kendini yazarken bulduğunu iletiyor.

”Şiir benim için her zaman özeldi, kelimeler sihirliydi. Onun için olsa gerek şiir ağır bastı.’Yaşamdan süzerek ve empati kurarak, şiir emekçisi olarak ben de söyleyecek sözüm var, duygu ve düşünce dünyanıza beni de alır mısınız?’ demek istedim galiba.” diyerek şiir yazmaya başlamasını açıklıyor.

Eserleri;

Güncemde İzdüşümü (1995)
Akşamdı Dökülen (1996)
Rüzgâr Kanatlıydı Gece (1999)
Beni Hep Uzaklara (2007)
Güncemde Akşamdı Rüzgâr (2008)
Yağmur İle Gezgin (2008)

Ödülleri;

1999 Trabzon TV 61 Şiir Ödülü
2000 Karadeniz Yazarlar Birliği Son 10 Yıl En Sevilen Şair Ödülü ( Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapılan anket sonucu)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir