Muhalefetten Akaryakıtta ÖTV Zammına Tepki

Cumhurbaşkanı kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren akaryakıt üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zamlarına muhalefetten tepkiler gelmeye devam ediyor.

Haber Merkezi / İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, dün gece akaryakıta yapılan ÖTV zammına tepki gösterdi. Meral Akşener’in, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Geçtiğimiz hafta yapılan zamlarla, yeni maaşlar daha yatmadan erimişti. Dün gece itibariyle, eski maaşları da yemeye başladılar. Peki iktidarın şatafatlı hayatında bir değişim var mı? Yok! Cefayı bal eylemek millete, sefasını sürmekse saray ve şürekâsına…”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, akaryakıtta ÖTV’ye getirilen zammın tüm sektörlerde maliyetleri artıracağı için yeni zamlarda domino etkisi yaratacağına dikkat çekti.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Akın, yapılan son ÖTV zammıyla benzinin litre fiyatının 35 TL’ye, motorinin fiyatının ise 33,5 TL’ye yükseldiğini ifade etti. “Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını belirleyici olan brent petrolün uluslararası piyasalarda son aylarda neredeyse yüzde 40 oranında düşmesine karşın iktidarın imza attığı söz konusu fahiş ÖTV zammı ne uluslararası konjonktürle ne de dünyadaki gelişmelerle açıklanabilir” diyen Akın, ÖTV’ye gelen zamla ilgili “doğrudan AK Parti iktidarının neden olduğu ekonomik krizde acı reçetenin vatandaşa verildiğinin açık bir göstergesidir” ifadesini kullandı.

Akın aynı zamanda ÖTV’deki artışın KDV’yi de artırması nedeniyle vatandaşa litre başına “en az 6 TL” olarak yansıyacağını belirtti. Akın, “Buna göre ortalama 50 litre büyüklüğündeki bir deponun maliyeti ÖTV zammının ardından 300 lira daha yüksek olacak” dedi.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel sosyal medya hesabından “Biraz önce yayınlanan Resmi Gazete’deki Cumhurbaşkanı Kararıyla akaryakıt ürünlerinin ÖTV’si litre başına 5 TL arttı. Bu anlayışla orta gelirli ve dar gelirli vergi yükünün altında ezildikçe eziliyor. Yazıklar Olsun!!!” ifadelerini kullandı.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba sosyal medya hesabından “15 Temmuz gecesi Selalar okunurken, Ekonomist Erdoğan, benzinin litre fiyatını 34 TL’ye, motorinin litre fiyatını 32 TL’ye yükseltti…!! 28 Mayısta; Benzin 20.57 lira, Motorin 19.34 liraydı. Seçimlerden bugüne benzin ve motorine ortalama 12 lira zam geldi. Seçimden önce refah vaat edenler, Seçimden sonra zam olup yağıyorlar.” paylaşımını yaptı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise şu ifadeleri kullandı: “Bu asil milletin kahramanlık destanı yazdığı günün gecesinde salalar okunurken iktidarın milletimize reva gördüğü bu zam kabul edilemez, yazıklar olsun.”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydemir, “Bir Cumhurbaşkanlığı Kararı ile tek seferde akaryakıta KDV dahil 6 TL zam! Seçimden sonra yani 28 Mayıs’dan sonra benzine yüzde 65, motorine yüzde 67 zam geldi. Başlarını yastığa nasıl koyuyorlar çok merak ediyorum! Bütçeyi elleriyle boşalttılar. Hem faize hem popülizme kurban ettiler. Şimdi deyim yerindeyse halkın gırtlağını sıkıyor iktidar. Bundan da muhalefet ve dış güçler mi sorumlu.. Hiç mi yaptığınız yanlışlardan hesap vermeyeceksiniz?” diye tepki gösterdi.

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp gelen zamları şu sözlerle eleştirdi: “28 Mayıs seçimlerinden bu yana Arjantin’i geçtik, son sürat Venezuela olmaya doğru gidiyoruz. Sık sık söyledikleri bir şarkı var ya: “Nereden nereye, nereden nereye… ” Durumumuz tam da öyle! Bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete!”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) zam yapıldı. ÖTV tutarları, benzinde ve motorinde 5 lira, LPG’de 4 lira artış olarak belirlendi.

Karara göre; benzinin litresinde 2,52 TL olan ÖTV 7,52 TL’ye, motorinde 2,05 TL olan ÖTV ise 7,05 TL’ye yükseltildi. Zam sonrası, benzinin litre fiyatı 28 TL’den 34 TL’ye, motorinin litre fiyatı 26 TL’den 32 TL’ye çıktı. Diğer akaryakıt ürünlerinde de litre başına 5 liraya yakın artış öngörüldü.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak da akaryakıta gelen ÖTV zammını sosyal medya hesabından değerlendirdi. Öztrak, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Sarayın rasyonel politika dediği, zulüm çıktı. Erdoğan ÖTV’yi artırma yetkisini ilk olarak akaryakıtta kullanırken ne izan ne de insaf dinledi. Bu, iğneden ipliğe her şeye misliyle yansıyacak. Enflasyon daha azacak. Çakma ekonomist millete çay kaşığıyla verdiğini kepçeyle alıyor.”

Geçen hafta da KDV zammı gelmişti

Erdoğan’ın kararıyla akaryakıt ürünlerinde KDV’nin yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltilmesine ilişkin karar ise 10 Temmuz’da yürürlüğe girmişti.

Doğalgaza da ÖTV zammı geldi 

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla ayrıca doğalgaz üzerinden alınan ÖTV’ye de zam geldi. Buna göre, ÖTV tutarı standart metreküp başına doğalgazda 0,0747 TL, motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılan doğalgazda ise metreküp başına 2,7944 TL oldu.

Doğalgazda bir önceki ÖTV oranı standart metreküp başına 0,0230 TL, motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılan doğalgazda ise 0,8599 TL olarak belirlenmişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir