Mona Lisa Tablosu İklim Aktivistlerinin Hedefi Oldu

“Riposte Alimentaire” adlı sivil toplum örgütüne üye iki protestocu, Fransa’nın başkenti Louvre Müzesi’nde sergilenen Mona Lisa tablosuna çorba fırlatıldı. Protestocular “sağlıklı ve sürdürülebilir gıda” hakkı için çağrıda bulundu.

Haber Merkezi / Protestocular, “Hangisi daha önemli? Sanat mı ya da sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme hakkı mı? Tarım sistemimiz hasta,” ifadelerini kullandılar.

Ülke genelinde gelirlerinin azlığından şikayet eden çiftçilerin günlerdir sürdürdüğü eylemelere atıf yapan protestocular, çiftçilerin çalışmalarının karşılığını alamadığına işaret ederek “Çiftçiler çalışmaktan ölüyor,” dedi.

Tablo kurşun geçirmez bir camla korunurken, protestonun ardından müze çalışanları Mona Lisa’nın bulunduğu cam panelin önüne siyah panolar yerleştirdi ve ziyaretçilerden eserin sergilendiği odayı boşaltmalarını istedi.

Fransa Kültür Bakanı Rachida Dati, “hiçbir nedenin” Mona Lisa’nın hedef alınmasını haklı gösteremeyeceğini söyledi.

16. yüzyılda Leonardo da Vinci tarafından yapılan ve dünyanın en ünlü sanat eserlerinden biri olarak nitelendirilen Mona Lisa tablosu, 1950’lerin başında gerçekleştirilen asitli bir saldırıdan bu yana güvenlik camıyla korunuyor.

Tablo 1911 yılında Louvre’dan çalınmış ve uluslararası bir sansasyon yaratmıştı. Dünyanın en çok ziyaret edilen müzesinin çalışanı Vincenzo Peruggia, tabloyu almak için bir gece boyunca bir dolapta saklandı.

Tablo, Peruggia’nın iki yıl sonra İtalya’nın Floransa kentinde bir antikacıya satmaya çalıştığı sırada bulundu.

Protestocular daha önce de Londra’daki National Gallery’de sergilenen Vincent Van Gogh’un “Ayçiçekleri” tablosuna domates çorbası atmış, Almanya’nın Potsdam kentindeki Barberini Müzesi’nde sergilenen Fransız ressam Claude Monet’in “Les Mueles” (Saman Yığınları) serisinde yer alan bir eserine ise patates püresi fırlatmıştı.

Londra’daki bal mumu heykel müzesi Madame Tussauds’da Kral 3. Charles’ın heykeline de prtostestocular tarafından çikolatalı kek atılmıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir