Metin Demirtaş Kimdir? Hayatı, Eserleri

17 Mart 1938 yılında Antalya’nın Elmalı İlçesi’ne bağlı Akçay Köyünde dünyaya gelen Metin Demirtaş, 27 Eylül 2014 tarihinde Antalya’da vefat etti ve Andızlı Mezarlığı’na defnedildi. Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği ve Antalya Sanatçılar Derneği üyesiydi.

Haber Merkezi / Metin Demirtaş, ilkokulu köyünde okudu. Antalya Erkek Sanat Enstitüsününün Torna-Tesviye Bölümünü 1955’de bitirdikten sonra, 1962’de Ankara Akşam Teknikerlik Okulu Makine Bölümünden mezun oldu. Makine Kimya Endüstrisi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Fizik Atölyesi ve Ankara Fen Fakültesi Atom Araştırma Laboratuvarında, Antalya Belediyesinde teknisyen olarak çalıştı. Çok genç yaşta bacağında oluşan bir kanser hücresi yüzünden 1980’de bacağı kesildi. 1981 yılında emekli oldu.

Yugoslavya – Struga’da her yıl gerçekleştirilen Struga Şiir Akşamları Şenliği’nde Hasan İzzet Dinamo, Arif Damar’la birlikte Türkiye’yi temsil etti. Avustralya Kültür Bakanlığı ve Sidney Türk Halkevi’nin davetlisi olarak, Nazım’ın 25. Ölüm Yıldönümü Anma Etkinlikleri’ne katıldı. Sydney ve Melbourne’de Nazım’ın son eşi Vera ve Abazha yazar Fazıl İskender ile değişik toplantılarda Nazım ve şiiri üzerine konuşmalar yaptı.

İlk şiirleri Varlık dergisinde yayınlanan şairin şiirleri daha sonra İmece, Türk Solu, Yeni Adımlar, Militan, Sanat Emeği, Yansıma dergilerinde yayınlandı. Şiirleri değişik dillere de çevrildi. Kelimelerle fazla oynamadan, sadelikle ve tevazuyla serbest ölçüde yazdığı şiirlerinde sosyal konulara ağırlık verdi.

Eserleri;

Görüşme Yeri Memleket
Hazır Ol Kalbim
Hançer ve Lirik
Bir Mendil Gökyüzü
Şiirimsi Nasrettin Hoca Öyküleri
Tersinden Okunan Masallar
Çocuklar Kediler Uskumrular
Hazırol Kalbim – Toplu Şiirler –
Ve Erenler Böyle Dedi

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir