Melek Fırat Kimdir? Hayatı, Eserleri

1963 yılında Malatya’da dünyaya gelen Melek Fırat, orta ve lise eğitimini Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi’nde tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi.

Haber Merkezi / Melek Fırat, 1986 yılında mezun olduktan iki yıl sonra, aynı fakültede Siyasi Tarih Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1989’da tamamladığı ve danışmanlığını Türkkaya Ataöv’ün yaptığı İran İslam Devrimi ve Türk-İran İlişkileri, 1979-1987 başlıklı tez çalışması ile yüksek lisans derecesini elde etti.

1993 – 1995 yılları arasında, Paris’te, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales’e bağlı Bizans ve Modern Yunanistan Bölümü’nde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Dış Politikası, 1960-1974 konulu DEA (diplôme d’études approfondies / yüksek lisans) çalışmasını yaptı. 1996’da danışmanlığını Baskın Oran’ın yaptığı Türk Dış Politikası’nda Çok Yönlülüğe Geçiş Süreci, 1960-1971 başlıklı tezini hazırlayarak doktorasını tamamladı.

1999 yılında yardımcı doçent, 2003 yılında ise Siyasi Tarih Doçenti oldu. 2010 yılında Profesör olan Melek Fırat, 2013 yılı itibarıyla Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyasi Tarih Anabilim Dalı’nda öğretim üyeliği görevini ve akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

Lisans düzeyinde Siyasi Tarih III, Türk Dış Politikası I, Türk Dış Politikası II, Türk Dış Politikası III; yüksek lisans düzeyinde 1990’lardan Günümüze Türk Dış Politikası ve doktora düzeyinde Tarihte Yöntem konuları Prof. Dr. Fırat’ın verdiği dersler ve seminer çalışmaları arasındadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir