Malatya: Kölükoğlu Camii

Kölükoğlu Camii; Malatya’nın Yeşilyurt İlçesi, Hıroğlu Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Camii, giriş kapısı üzerinde yer alan kitabeye göre 1920 yılında Hacı Ömer Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapı kare planlı olup harim kısmı tek kubbe ile örtülüdür. İki yanı kapalıdır ve ön kısmında bir camekân bulunur.

Kuzey cephede yer alan son cemaat yeri ahşap tavanlıdır ve giriş kapısının sağında basit mihrabiye bulunmaktadır. Son cemaat yerinden harim kısmına dikdörtgen kesitli bir kapıdan girilmektedir. Kapının söve ve lentoları taştandır ve üzerleri boyanmıştır.

Kapının lentosu üzerinde, dış yüzeyi testere dişi şeklinde düzenlenmiş bir kemer; kemerin içerisinde kitabe yer almaktadır. Kapının harim kısmına bakan kısmı, yuvarlak kemerli niş içerisine alınmıştır.

Kubbeye geçiş pandantiflerle sağlanmış olup pandantif kemerlerinin dış yüzeyinde bitkisel motifler işlenmiştir. Kubbe kasnağında yedi adet pencere yer almaktadır. Harim; doğu, batı ve kuzey cephelerde bulunan ikişer pencere ile aydınlanmaktadır.

Pencerelerin dış cephelerinde testere dişi şeklinde düzenlenmiş kemerler yer almakta; kemerlerin dış yüzeylerinde kalem işi bitkisel süslemeler bulunmaktadır. Mihrap, basit niş şeklindedir ve üzeri ahşap kaplıdır. Tamamen ahşaptan yapılmış olan minare, kuzeybatı köşede yer almaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir