Malatya: Ansır Mağaraları

Ansır Mağaraları; Malatya’nın Yazıhan İlçesi, Buzluk Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Tarihî İpek Yolu üzerinde yer alan Ansır Mağaraları, gerek doğası, gerekse manzarası ile önemli bir konuma sahiptir. Bu mağaralar halk arasında “Buzluk Mağarası” ismi ile de tanınmıştır. Mağaraların insanlar tarafından ne zaman barınak olarak kullanıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, kaya mağaralarında Yontma Taş Devri ve Hitit uygarlıklarının izlerine rastlanır.

Ayrıca Ansır Vadisi’nde yer alan tarihî yerleşmelerde Roma ve Bizans dönemlerinin yansılarını görmek mümkündür. Geçmişi çok derin izler taşıyan bu mağaraların, Hıristiyanlığın yayılma safhasında devrin hükümdarının zulmünden kaçan Hıristiyanların yerleşim yeri olduğu da söylenmektedir.

Efsaneye göre, Şehristan Kralı dış saldırılardan kendisini korumak için mağaralardan en yükseğine yerleşmiştir. Kayaların altında üç kilise ile 40-50 civarında oda görünümünde kalıntılar vardır. Mağaraların hemen eteğinde kültür katmanı ve mezarlık alanı bulunmaktadır. Bu mezarlıktaki Hitit aslanıçevrede herhangi bir yerleşim yeri veya heykeltıraşlık merkezi olduğuna dair bir bulguya da rastlanmamıştır.

Aslan figürü, bu topraklarda hüküm sürmüş bütün medeniyetler tarafından güç ve iktidarın sembolü olarak kabul edilmiştir. Aslantaşlar, tarih boyunca mezarlara, anıtlara, kaya yüzeylerine ve paralara işlenen aslan figürlerinin güzel örneklerindendir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir