Kuzey ve Doğu Suriye’deki Yerel Seçimler Ağustos’a Ertelendi

11 Haziran’da yapması planlanan yerel seçimlerin ağustos ayına ertelendiğini duyuran Kuzey ve Doğu Suriye Yüksek Seçim Komisyonu, kararın siyasi partilerin kampanyaları için kendilerine ek süre verilmesi yönündeki taleplerinden kaynaklandığını açıkladı.

Haber Merkezi / Amerika Birleşik Devletleri (ABD), planlanan seçimlere devam etmeme çağrısında bulunmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, “Kuzeydoğu Suriye’de şu anda böyle bir seçim için koşulların oluştuğunu düşünmüyoruz” demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin “Terör örgütünün seçim bahanesiyle ülkemizin ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik saldırgan eylemlerini yakından takip ettiğini” söylemişti.

Kuzey ve Doğu Suriye’de 11 Haziran’da yapılması planlanan yerel seçimler ertelendi. Kuzey ve Doğu Suriye  Yüksek Seçim Komiserliği, ilk olarak 30 Mayıs’ta yapılması öngörülen seçimleri, “hazırlık süresinin yetersiz olması” gerekçesiyle 11 Haziran’a ertelemişti.

Komisyondan bugün yapılan açıklamada, seçimlerin ağustos ayına ertelendiği duyuruldu. Komisyon, seçim sürecine katılan siyasi parti ve ittifakların talepleri doğrultusunda ve seçim sürecinin demokratik bir şekilde yürütülmesi amacıyla seçim tarihinin ertelenmesine karar verildiğini belirtti.

Siyasi partiler ve ittifakların, seçim propaganda süresi için ayrılan sürenin sınırlı olması nedeniyle erteleme talep ettiği ifade edildi. Ayrıca, seçim sürecini izleyecek uluslararası gözlemcilerin bölgeye davet edilmesi için yeterli sürenin sağlanması da erteleme gerekçeleri arasında yer aldı.

Ağustos ayında yapılması planlanan belediye seçimlerinde yaklaşık üç milyon kişi oy kullanma hakkına sahip. Seçimlere toplam 27 parti ve 5 bin 336 aday katılırken, seçim komisyonu bölge genelinde yaklaşık 2 bin sandık kurdu.

PYD, Süryani Birlik Partisi, Demokratik Asuri Partisi, Suriye’nin Geleceği Partisi, Demokratik Yeşiller Partisi, Kürdistan Çağdaşlık Hareketi, Kürdistan Kardeşlik Partisi, Suriye Kürt Demokrat Sol Partisi, Kürdistan Emekçiler Birliği, Suriye Ulusal Demokratik İttifak Partisi bu partilerden bazıları.

Merkezi Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde bulunan, Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi’nin (KDP) siyasi çizgisindeki Suriyeli siyasi partiler ise seçimleri boykot edeceklerini açıklamıştı. Bunların başında, Ankara’ya yakınlığı ile bilinen Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) geliyordu.

Ankara, “Suriye’nin toprak bütünlüğü ve Türkiye’nin ulusal güvenliğine tehdit” olarak gördüğü seçimlerde ısrar edilmesi halinde askeri müdahale sinyali vermişti.

Seçimleri “teröristan kurma girişimi” olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gerekirse “harekete geçmekten çekinmeyeceklerini” söylerken; Savunma Bakanı Yaşar Güler de “Böyle bir oldubittiye izin vermeyeceğiz” açıklamasını yapmıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir