Kuzey Kore Lideri Kim’den “Silah Ve Füze Üretimini Artırın” Talimatı

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, askeri yetkililere silah ve füze üretiminin “ciddi ölçüde artırılması” talimatını verdi. Kim, daha öncede askeri yetkililere “Güney Kore’ye karşı tam teşekküllü savaş hazırlıkları yapma” çağrısında bulunmuştu.

Kuzey Kore’nin düşmanlarını “kesinlikle yok edecek ezici bir askeri güce sahip olması” gerektiğini belirten Kim, “herhangi bir savaşla başa çıkmak için tam olarak hazırlanmaları” gerektiğini savundu.

Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bu ay Ulchi Özgürlük Kalkanı tatbikatı yapacak. Tatbikat Kuzey Kore’yi de hareketlendirdi. Kuzey Kore lideri tatbikat öncesi yeni bir karar daha alarak ülkedeki silah ve füze üretiminin “ciddi ölçüde artırılması” talimatını verdi.

Karar Gazetesi’nin Kuzey Kore’nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansı’ndan (KCNA) aktardığına göre Kim, hafta sonu ülkenin önemli silah fabrikalarını ziyaret etti.

Ziyaretleri sırasında açıklamalarda bulunan Kim, silah ve füze üretiminin “ciddi ölçüde artırılması” talimatını vererek cephedeki birliklerin ihtiyaçlarının karşılanması için seri üretime geçilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Kuzey Kore’nin düşmanlarını “kesinlikle yok edecek ezici bir askeri güce sahip olması” gerektiğini belirten Kim, “herhangi bir savaşla başa çıkmak için tam olarak hazırlanmaları” gerektiğini savundu. Kim, “Savaş hazırlıklarının niteliksel düzeyi silah sanayisinin gelişimine bağlıdır ve fabrikalar bu hazırlıkları hızlandırmada çok önemli bir sorumluluk taşımaktadır.” dedi.

Güney Kore ve ABD de ortak savunmalarını güçlendirmek amacıyla gelecek hafta ortak askeri tatbikata başlayacaklarını duyurdu. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından (JCS) yapılan açıklamada, “Ulchi Özgürlük Kalkanı” adı verilen tatbikatın 21-31 Ağustos’ta yapılacağı bildirildi.

Açıklamada, tatbikatın son yılların “en büyüğü” olacağı ifade edilerek buna bağlı olarak özellikle Kuzey Kore’nin füze tehditlerine karşı önlem amaçlı hazırlanan senaryolara dayalı tatbikatlar düzenleneceği belirtildi.

Genelkurmay Başkanı görevden alınmıştı

KCNA, Kore İşçi Partisi Merkezi Askeri Komisyonunun Kim Jong Un başkanlığında toplandığını bildirmişti. KCNA’ya göre, Kim toplantıda ayrıca Genelkurmay Başkanı General Pak Su’yu görevden aldığını da açıklamıştı. Genelkurmay Başkanlığına Pak Su Il’in yerine Mareşal Ri Yong Gil getirilmişti.

Haberde, Ri’nin bakanlık görevini de sürdürüp sürdürmeyeceğinin henüz belli olmadığı ifade edilirken, geçen sene göreve getirilen Pak’ın neden pozisyondan alındığına dair bilgi paylaşılmamıştı.

Cheong Seong-chang ise Fransız haber ajansı AFP’ye “askeri operasyonlarda yeterli yetkinlik gösteremediği” gerekçesiyle Pak’ın görevden alınmış olabileceğini söylemişti. Cehong, “Kim Jong-un, genellikle görevlerini yerine getirmekte yetersiz gördüğü yetkilileri hızla değiştirme eğiliminde oluyor” demişti.

71 yaşındaki General Ri, Ağustos 2013 – Ocak 2016 ve 4 Haziran 2018 – 6 Eylül 2019’da da Genelkurmay Başkanı olarak görev yapmıştı.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı’ndan kimliğini açıklamayan bir yetkili AFP’ye “Bence tehditkar bir hareketle Güney Kore’ye mesaj göndermeyi amaçlıyor” yorumunu yapmıştı. Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, geçen hafta da ülkedeki silah fabrikalarını gezerek, savaş hazırlıklarının hızlandırılmasını istemişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir