Kuzey Kore Lideri Kim’den Savaş Hazırlığı Çağrısı

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’un askeri yetkililere “Güney Kore’ye karşı tam teşekküllü savaş hazırlıkları yapma” çağrısında bulunduğu bildirildi. Kim’in haritada Güney Kore’nin başkenti Seul’e işaret ettiği bir fotoğraf da paylaşıldı.

Kuzey Kore liderinin bu kapsamda kitlesel silah ve mühimmat üretiminin hızlandırılmasını talep ederek, “son geliştirilen askeri teçhizatların etkin kullanımı için savaş tatbikatları yapılmasını” istediği ifade edildi.

Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Kore geniş çaplı bir ortak askeri tatbikata hazırlanırken, Jong Un, devlet medyasına yaptığı açıklamada, ordusuna savaş planlarını keskinleştirme emri verdiğini ve cephe birliklerinin muharebe operasyonlarının genişletilmesi planını onayladığını söyledi.

Kuzey Kore bu tatbikatları bir işgal provası olarak görüyor. Kim, defalarca bunun karşılığında “ezici” önlemler alacağı uyarısı yaptı.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), Kore İşçi Partisi Merkezi Askeri Komisyonunun Kim Jong Un başkanlığında toplandığını bildirdi. KCNA’ya göre, Kim toplantıda ayrıca Genelkurmay Başkanı General Pak Su’yu görevden aldığını da açıkladı. Genelkurmay Başkanlığına Pak Su Il’in yerine Mareşal Ri Yong Gil getirildi.

Haberde, Ri’nin bakanlık görevini de sürdürüp sürdürmeyeceğinin henüz belli olmadığı ifade edilirken, geçen sene göreve getirilen Pak’ın neden pozisyondan alındığına dair bilgi paylaşılmadı.

Cheong Seong-chang ise Fransız haber ajansı AFP’ye “askeri operasyonlarda yeterli yetkinlik gösteremediği” gerekçesiyle Pak’ın görevden alınmış olabileceğini söyledi. Cehong, “Kim Jong-un, genellikle görevlerini yerine getirmekte yetersiz gördüğü yetkilileri hızla değiştirme eğiliminde oluyor” dedi.

71 yaşındaki General Ri, Ağustos 2013 – Ocak 2016 ve 4 Haziran 2018 – 6 Eylül 2019’da da Genelkurmay Başkanı olarak görev yapmıştı.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı’ndan kimliğini açıklamayan bir yetkili AFP’ye “Bence tehditkar bir hareketle Güney Kore’ye mesaj göndermeyi amaçlıyor” yorumunu yaptı.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, geçen hafta da ülkedeki silah fabrikalarını gezerek, savaş hazırlıklarının hızlandırılmasını istemişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir