Kuzey Kore, İlk Casus Uydusunu Yörüngeye Yerleştirdiğini Duyurdu

Kuzey Kore, bu yılki üçüncü denemede ilk casus uydusunu yörüngeye yerleştirdiğini duyurdu. Uzmanlar ise, Kuzey Kore’nin yörüngeye yerleştirdiği casus uydusunun askeri keşif yapabilecek kadar gelişmiş olup olmadığına şüpheyle bakıyor.

Haber Merkezi / Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA, Malligyong-1 uydusunun Sohae uydu fırlatma tesisinden Chollima-1 roketiyle yerel saatle 10:42’de fırlatıldığını ve saat 10:54’te yörüngeye girdiğini aktardı.

Güney Kore ve diğer bölgeleri daha iyi izlemek için birkaç casus uydusu daha fırlatacağını duyuran KCNA,, devlet başkanı Kim Jong Un’un fırlatmayı denetlediğini ve bilim insanları ile katılan diğer kişileri tebrik ettiğini açıkladı.

Kuzey Kore Ulusal Havacılık ve Uzay Teknolojisi İdaresi ise, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, casus uydusunun ülkenin savunmasını güçlendirmeye yönelik meşru bir hakkı olduğunu belirtti.

Öte yandan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, Washington’un Kuzey Kore’yi casus uydusu nedeniyle şiddetle kınadığını ve bunun “gerginliği ve bölgedeki güvenlik durumunu istikrarsızlaştırma risklerini artırdığını” söyledi.

Güney Koreli yetkililer bu girişiminin, Kuzey Kore’nin Moskova ile ortaklığın bir parçası olarak Rusya’dan teknik yardım içerdiğini bildirdi. Rusya ve Kuzey Kore bu tür silah anlaşmalarını reddetmiş, ancak daha derin işbirliği için taahhütte bulunmuştu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir