‘Kur Korumalı Mevduat’ta Yeni Düzenleme

‘Kur Korumalı Mevduat’ta yeni bir gelişme yaşandı. Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi hakkında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

Haber Merkezi / Buna göre, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin 31 Aralık 2021 ile 31 Mart tarihleri arasındaki herhangi bir tarihte bankalarda mevcut olan dolar, euro ve sterlin cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden kur korumalı mevduat (KKM) kapsamında TL’ye çevrilebilecek. Önceki tebliğde bu tarih 31 Aralık 2021 olarak belirlenmişti.

Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası’nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür. Bu sayede birikimlerinin kur kaynaklı herhangi bir kayıp yaşanmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

‘Kur Korumalı Mevduat’ta 100.000 lira ne kadar kazanacak?

  • Bankaya 3 ay vadeli 100.000 lira yatırıldı.
  • Bu hesabın faizi, MB’nin politika faizi olan yıllık yüzde 14 ise… 3 aylık faiz getirisi yüzde 3.5.
  • Hesabın açıldığı tarihteki dolar kuru 14.81 lira. 100.000 liranın karşılığı 6.753 dolar.
  • 3 ay sonunda 100.000 liraya 3.500 lira faiz gelecek.
  • Kur, vade sonunda, başlangıçtaki 14.81’den yüksekse, aradaki fark, faize ilave olarak ödenecek.
  • Vade bitimindeki dolar kuruna bakılacak. Dolar, hesabın açıldığı tarihteki kur olan 14.81 liradan aşağıdaysa, herhangi bir kur farkı doğmayacak. Sadece 3.500 lira faiz getirisi olacak.
Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir