Kur Korumalı Mevduat Servet Transferine Yaradı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, doların Aralık 2021 tarihinde 18 TL’yi aşması üzerine “müjde” olarak duyurduğu Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine ilişkin veriler ortaya çıkmaya devam ediyor.

Sistemin duyurusu ile birlikte 12 TL’ye kadar inen dolar yeniden 18 TL’yi bulurken, geride kalan 7 ayda KKM’ye para yatıranların servetleri de katlandı. KKM’deki para 29 Temmuz itibarıyla bir trilyon 134 milyar TL’ye ulaştı.

Halkın bütçesinden zenginlerin servetlerine KKM ile aktarılan paralar, BirGün yazarı Bahadır Özgür’ün sosyal medya paylaşımıyla bir kez daha gündeme geldi.  Özgür’ün Twitter hesabından paylaştığı belgeye göre, bir ticari firma 11 Şubat tarihinde 16 milyon 675 bin dolarını çeşitli bankalarda TL’ye çevirdi ve 226 milyon 88 bin TL olarak KKM’ye yatırdı. Aradan geçen 6 ayda kurdaki değişiklik nedeniyle firma, Hazine’den 73 milyon 519 bin TL aldı.

‘AKP’nin KKM ile nasıl ciddi bir servet transferi yaptığının somut örneği’

Kamuoyu Aydınlatma Plartformu’nda (KAP) “Özel Durum Açıklaması (Genel)” ifadeleriyle yer alan paylaşım, servet transferini bir kez daha ortaya koydu. Gazeteci Bahadır Özgür de “AKP’nin KKM ile nasıl ciddi bir servet transferi yaptığının somut örneği…” yorumunda bulundu.

KKM nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nca, her gün saat 11.00’de dolar, euro ve sterlin üzerinde alış kuru duyurulmaktadır. Kur dönüşüm miktarı miktarı oranlanırken vade nihayetindeki TCMB dolar, euro ve sterlin alış kuru ile ilk zamanda yürürlükte olan TCMB USD, EUR ve GBP alış kuru arasındaki oransal ayrım göz önünde bulundurulacaktır. KKM TL Hesabı ile alakalı bütün tediyeler Türk Lirası cinsinden yapılır. Açılışta her zaman TCMB tarafından duyurulan USD, EUR ve GBP döviz kuru dikkate alınır.

KKM hesabı nasıl açılır?

Kur Korumalı Mevduat Hesabı, hali hazırda müşterisi olduğunuz bankanın mobil internet bankacılığı ya da bankanın uygulamaları üzerinden açılabilir. Aynı zamanda bank şubesine giderek KKM hesabı başvurusunda bulunabilirsiniz. Kur Korumalı Mevduat TL hesabı açtırmak için müşterisi olduğunuz banka önemli değildir. Dilediğiniz bankada bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir