Kur Korumalı Mevduat Hesaplarında Gerileme Hız Kesmiyor

10 kasım haftası itibariyle Kur Korumalı Mevduat hesapları 82,9 milyar lira düşüşle 2,8 trilyon lira oldu. Dolar cinsinden bakıldığında ise KKM büyüklüğü 100 milyar doların altına geriledi.

Haber Merkezi / Aynı dönemde Merkez Bankası’nın (TCMB) brüt rezervler 128,6 milyar dolara yükseldi. Bankanın net rezervler ise 24,7 milyar dolara yükseldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 10 Kasım haftası itibariyle Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının toplam büyüklüğü 82,9 milyar TL düşüşle 2,8 trilyon TL oldu.

Dolar cinsinden bakıldığında ise Kur Korumalı Mevduat (KKM) büyüklüğü 100 milyar doların altına geriledi.

2 Kasım günü açıklanan düzenlemeye göre KKM’de zorunlu karşılık oranı yükseltildi ve Döviz deposu için TL türüne ilave zorunlu karşılık oranı getirildi.

Düzenlemeye göre, KKM’nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 5 puan artırılarak yüzde 30’a yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı.

TCMB, Eylül ayında KKM’nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadenin zorunlu olarak değişme oranı yüzde 15’ten yüzde 25’e yükseltilmiş, 1 yıl kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için karşılama oranları yüzde 5 olarak belirtilmişti.

TCMB rezervlerinde toparlanma ivmesi devam etti

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervlerinde toparlanma ivmesi geçen hafta da devam etti. Swap hariç net rezervlerde gerilemede dikkat çekti.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 10 Kasım haftasında brüt rezervler 128,6 milyar dolara yükseldi. Bankanın bir önceki hafta brüt rezervler 128,4 milyar dolar olmuştu.

Bankanın net rezervler 24,7 milyar dolara yükselirken, swap hariç net rezervler ise eksi 55,4 milyar dolardan eksi 56,7 milyar dolara geriledi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir