KPSS’nin İptali İçin Dava Açıldı

Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) yer alan soruların Yediiklim Yayınları’na ait deneme sınavlarında yer alan soruların bir kısmıyla aynı çıkması üzerine Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan açıklamada herhangi bir sorun olmadığı iddia edilmişti.

Kamuoyunda oluşan tepkinin ardından ÖSYM Başkanı Halis Aygün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınırken, Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanı Yunus Arıncı ise şaibeyi kabul etmişti.

Şırnak Barosu da KPSS’nin iptali için Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Dava dilekçesinde, “Soruların bir şekilde sızdırıldığı iddiasını somut olarak temellendirmektedir. Soruların sızdırılma ihtimali yıllarca emek verip ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite bitirdikten sonra devlet kadrolarına atanma umudu oluşan adaylarda derin bir adaletsizlik ve umutsuzluk yaratmıştır” denildi.

Yaşanan durumun telafisi imkansız mağduriyetler yaratabilecek büyüklükte olduğu belirtilen başvuruda, “Sınav sorularının sızdırılmamış ihtimali olsa tüm adayların tek bir yayınevinden çalışması mümkün olmayacağı için bir yayınevinden alınan soruların sınavda sorulmasının sınava giren adaylar arasında haksız rekabete yol açacağı açıktır. Bir devlet kurumu olan ÖSYM Başkanlığı’na olan güvenin kırılması halinde her yıl yapılan onlarca sınavın da şaibe altına gireceği açıktır. İşbu nedenlerle gerek adayların mağduriyetine yol açmaması gerekse de ÖSYM Başkanlığı’na olan güvenin zedelenmemesi için yürütmenin durdurulması ile birlikte işlemin iptali gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Ne olmuştu?

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) geçtiğimiz pazar günü iki oturumda gerçekleştirildi. Sınavın ardından KPSS cevap anahtarı, ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden yayımlanırken sosyal medyada soruların sızdırılmasıyla ilgili iddia ortaya atıldı.

Cevap anahtarının yayımlanmasının ardından Twitter’da , sosyal medya kullanıcıları, öğrenciler ve sendikacılar soruların daha önce özel bir kurumun YouTube sayfasından paylaşıldığını, hatta WhatsApp gruplarından dağıtıldığını iddia etti.

Bu iddialar üzerine önce Eğitim Gücü Sendikası; ÖSYM ve YÖK hakkında suç duyurusunda bulundu.

ÖSYM’den yapılan açıklamada ise; iddiaların asılsız olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 KPSS Lisans oturumundaki bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili Devlet Denetleme Kurulu’na inceleme talimatı vermişti ve birkaç saat sonra Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayınlanan kararla ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alınmıştı.

Sorular ile ilgili iddialar üzerine Yediiklim Yayınevi yetkilileri ise tüm soruların iddia edildiği gibi aynı olmadığını “Bir iki soru aynı diye algı yapmaya gerek yok” açıklamasını yaptı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir