Kırklareli: Yeşilpınar Eski Camii

Yeşilpınar Eski Cami; Kırklareli’nin Pehlivanköy İlçesi, Yeşilpınar Köyü yerleşim sınırları içerisinde yer almaktadır.

Cami dikdörtgen planlı yaklaşık 10×15 m ölçülerindedir. Girişi kuzeybatı cephesindendir. Güneybatı cephesine bitişik minaresi bulunmaktadır. Girişte iki katlı son cemaat mahali bulunmaktadır. Alt katta ortada harime giden bir koridor sağda ve solda iki oda, üst katında ise üç oda bulunmaktadır.

Döşeme ve iç duvarları ahşap karkas olan son cemaat bölümünün alt katı hoca odası, üst katı ise lojman olarak kullanılmıştır. Üst kata çıkış dışarıdan minarenin solundan, taş bir merdiven ile sağlanmaktadır. Harim bölümünde ahşap karkas bir kadınlar mahfili bulunmakta, minare çıkışı mahfilin üst katındandır.

Mihrabı sade, sıvalı, tavanları ahşap kaplı, iç mekan duvarları sıvalı, dökülen badanaların altında hat ve kalemişleri görünmektedir. Duvarları tuğla hatıllı moloz taştır. Minare kaidesi saçak altına kadar yükselmekte ve moloztaş ile örülmüştür. Minare gövdesi tuğla, üzeri sıvalı, şerefesi ve korkulukları taş, peteği ve külahı da tuğla üzeri sıvalıdır.

Son cemaat ve kadınlar mahfilinin olduğu kısımda iki kademe basık kemerli pencereler, harim kısmında ise tek kademe daha yüksek sivri kemerli pencereler bulunmaktadır. Cepheleri sıvalı, pencere kenarları taş sövelidir, pencere kemerlerinin kilit taşları çıkıntılıdır. Duvar köşeleri de taş çıkıntılıdır. İki katlı son cemaat mahali cephesinde taş kat silmesi bulunmakta, saçak altında üzeri sıvanmış bir silme bulunmaktadır. Çatısı kırma, marsilya kiremit kaplıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir