Kırklareli: Türk Ocağı Binası

Türk Ocağı Binası; Kırklareli’nin Merkez İlçesi, Yayla Mahallesi sınırları içerisinde yer alır.

Türk Ocakları, 1912 yılında İstanbul’da bir kültür derneği olarak kurulmuş ve Cumhuriyet döneminde Türkiye’de millî devletin oluşumuna katkıda bulunmuş milliyetçi örgüttür.

Bodrum kat, zemin kat ve birinci kattan oluşan üç katlı yığma bir binadır. Ana girişi Yayla Caddesine bakan kuzeydoğu cephesindendir. Güneybatı cephesinde arka avlusundan iki girişi daha bulunur. Ana giriş ön cephede merdivenle çıkılan bir girinti şeklindedir.

Girişin üzerinde çelik konstrüksiyonlu bir balkon bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı binanın güneybatı cephesinde yarım daire formunda bir bölüm bulunmaktadır. Geniş bir arka avlusu olan binaya avludan iki giriş ve bodrum katına giriş bulunmaktadır.

Binanın sıvalı olan cepheleri taş söve ve silmelerle harektendirilmiştir. Pencereler dikdörtgen fakat söveleri basık kemerlidir. Üst kat pencere sövelerinin üstüne üçgen alınlık benzeri süslemeler eklenmiştir.

Düşeyde pencere ve kapı kenarlarında sütun benzeri ve yatayda kat aralarında profilli silmeler bulunur. Çatısı gizlidir. Çatı parapet duvarı iki sıra silme ile süslüdür. Çatı örtüsü alaturka kiremit kaplıdır.

Bina 2013 yılında Avrupa Birliği’nin IPA Sınırötesi Programı tarafından finanse edilerek aslına uygun olarak onarılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir