Kırklareli: Kasaplalarası Tarihi Pasajı

Kasaplalarası Tarihi Pasajı; Kırklareli’nin Merkez İlçesi, Karakaş Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Bina iki katlı ve tuğla yığma olarak inşa edilmiştir. Bina, Cumhuriyet Caddesinden girilip, Şükrü Naili Sokaktan çıkılan üzeri açık L planlı bir pasaj ile ikiye ayrılmıştır.

Binanın dikdörtgen planlı bölümü 215 nolu ada, onu saran L planlı bölümü ise 256 nolu ada olarak kayıtlıdır. Zemin kat cephelerinin tamamı üzeri kemerli sıra sıra vitrinlerden oluşmakta, üst kat cepheleri ise sıvalı, kemer akslarında yukarı çıkan sütunçeler ile bölünmüştür.

Üst katta pencereler dikdörtgen, üst kısımları basık kemerlidir. Pencere etraflarında çıkıntılı söveler bulunmaktadır. Her iki pasaj girişi, zemin kat seviyesinde kemerler ve onun üzerinde birer oval pencere ile vurgulanmış, binayı çepeçevre dolaşan profilli saçak silmesi, girişlerin üzerinde kavisli bir şekilde yükseltilmiştir.

Pasaj giriş kapılarının kemer kilit taşlarını oluşturan aslan figürleri dikkat çekicidir. İki bölümün çatıları birbirinden bağımsız ve üzerileri alaturka kiremit kaplıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir