Kırklareli: Çayırlar Kalesi

Çayırlar Kalesi; Kırklareli’nin Merkez İlçesi, Eriklice Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.

Kale, Eriklice Köyünün 3,3 km kuzeybatısında, mera alanında, hakim bir tepede bulunmaktadır. Yaklaşık 50 metreye 200 metrelik bir alanı çevrelemektedir. Kuzeydoğudan muhtemelen giriş bölümünün izleri belirgindir. Kuzey ve güney yönlerinden dere yatakları ile doğal tahkimat sağlanmış olup, 150-180 cm duvar kalınlıkları mevcuttur.

Kale, büyük ölçüde yok olmuştur. Zeminde, temel seviyesinde taş yığınları şeklindedir. Güneybatı tarafında duvar dibinde yapılmış kaçak kazı çukurunda kale sur duvarının toprak altında sağlam kalmış, kısmı görülmektedir.

Moloz taş ve kireç harcı kullanılarak örülmüş sur duvarlarında tuğla kırıkları da görülmektedir. Kale sur duvarının batı tarafı çok tahrip olduğu için duvar izleri takip edilememektedir. Kale içerisinde ayrıca yapı kalıntılarını andıran taş yığınları da bulunmaktadır.

“1. Derece Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescil edilmesi ve koruma sınırının belirlenmesi. Bölgedeki güvenlik birimleri tarafından izlenmesi. Defineciler tarafından tahrip edilmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir