Kemal Sunal Kimdir? Hayatı, Filmografisi

11 Kasım 1944 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Kemal Sunal, 3 Temmuz 2000 yılında Balalayka isimli filmin Trabzon’daki çekimlerine gitmek için bindiği uçakta kalp krizi geçirerek 55 yaşında hayatını kaybetti. Kemal Sunal’ın mezarı Zincirlikuyu Mezarlığı’ndadır.

Tiyatro ile sanat hayatına başlayan Kemal Sunal’ın ilk amatör tiyatro oyunu, Vefa Lisesi’ndeyken rol aldığı Zoraki Tabip’tir.

Kemal Sunal, Kenterler, Ulvi Araz, Ayfer Feray ve son olarak Devekuşu Kabare tiyatrolarında profesyonel olarak rol aldıktan sonra, ünlü yönetmen Ertem Eğilmez’in kendisini fark etmesiyle birlikte 1972 yılında Tatlı Dillim filminde rol alarak sinemaya ilk adımını attı.

1974’teki Salako filmiyle ilk başrol deneyimini edinen Kemal Sunal, aynı yıl çekilen Hababam Sınıfı filmindeki “İnek Şaban” karakteriyle büyük bir popülerlik elde etti ve bu rolü, daha sonraki yıllarda adının “Şaban” olarak akıllarda kalmasına neden oldu. Filmlerinde oynadığı iyi, saf ve komik adam rolleriyle beğeni kazanan Kemal Sunal, komedi filmleri ağırlıkta olsa da dram türündeki filmlerde de yer aldı.

Kemal Sunal, toplam 82 filmde rol almış olan sanatçının son filmi, 1999’da vizyona giren Propaganda’dır. Bu film aynı zamanda Kemal Sunal’ın, oğlu Ali Sunal ile birlikte rol aldığı ilk ve tek filmidir.

Kemal Sunal’ın rol aldığı filmlerden bazıları: Propaganda, Varyemez, Abuk Sabuk Bir Film, Boynu Bükük Küheylan, Koltuk Belası, Gülen Adam, Zehir Hafiye, Polizei, Bıçkın, Düttürü Dünya, İnatçı, Öğretmen, Uyanık Gazeteci, Japon İşi, Kiracı, Yakışıklı, Davacı, Deli Deli Küpeli, Garip, Tarzan Rıfkı, Yoksul, Gurbetçi Şaban, Katma Değer Şaban,

Keriz, Sosyete Şaban, Şaban Papuçu Yarım, Şendul Şaban, Atla Gel Şaban, Ortadirek Şaban, Postacı, Şabaniye, Çarıklı Milyoner, En Büyük Şaban, Kılıbık, Tokatçı, Yedi Bela Hüsnü, Doktor Civanım, Talih Kuşu, Davaro, Kanlı Nigar, Üç Kağıtçı, Zübük, Devlet Kuşu, Gerzek Şaban, Gol Kralı, Bekçiler Kralı, Dokunmayın Şabanıma, Korkusuz Korkak,

Şark Bülbülü, Umudumuz Şaban, Kibar Feyzo, Yüz Numaralı Adam, Avanak Apti, İnek Şaban, İyi Aile Çocuğu, Köşeyi Dönen Adam, Yedi Yürekli Şaban, Çöpçüler Kıralı, Güllüşah ile İbo (İbo ile Güllüşah), Hababam Sınıfı Tatilde, Sakar Şakir, Şabanoğlu Şaban, Süt Kardeşler, Tosun Paşa, Kapıcılar Kıralı, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Meraklı Köfteci,

Sahte Kabadayı, Hababam Sınıfı, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hanzo, Şaşkın Damat, Hasret, Köyden indim Şehire, Mavi Boncuk, Salak Milyoner, Salako, Güllü Geliyor Güllü, Oh Olsun, Canım Kardeşim, Yalancı Yarim, Tatlı Dillim.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir